Regional utveckling - om produktion, livskvalitet och inflytande
2008-08-06Regional utveckling behöver inte bara handla om tillväxt i näringslivet. Det kan också handla om kultur, jämställdhet och hälsa, visar en nyligen publicerad rapport från Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling.
Frågor om regional utveckling diskuteras livligt bland företrädare för myndigheter, företag och organisationer. Begrepp som regionförstoring, regionindelning och regionala tillväxtprogram förekommer frekvent, inte minst i den politiska debatten.
Ceruts antologi, med ovanstående rubrik, utgavs i samband med Ceruts 5-årsjubileum i våras. I den beskrivs begreppet regional utveckling ur ett mångvetenskapligt perspektiv. Förhoppningen är att boken ska kunna öka kunskapen och nyansera bilden av ett viktigt problemområde för såväl vetenskapssamhället som en samhällsinriktad allmänhet. Forskarna, som samtliga är eller har varit verksamma inom Cerut, representerar flera olika ämnen och sammantaget ger de en bred belysning av begreppet regional utveckling.
Tre perspektiv hämtade från Ceruts forskningsplattform är den sammanhållande ramen för antologin.
- produktion och konsumtion, identitet och kultur
- välfärd, hälsa och livskvalitet
- styrformer, inflytande och handlingskraft
Produktion och konsumtion, identitet och kultur
Den första delen inleds med en betraktelse över hur industriorten Bengtsfors utvecklats under de senaste 50 åren. Därefter följer en diskussion om regional utveckling och utvecklingspolitik med exempel från kommuner i Värmland och kommuner i de norska gränsområdena. Här skildras också hur idrotten kan bidra till tillväxt i samhället genom att den i större utsträckning blir en del av turismen och upplevelseindustrin. Även frågor om hur nationella mål för jämställdhet kan omsättas på lokal nivå skildras, med exempel från intervjuer i de norsk-svenska gränstrakterna.
Välfärd, hälsa och livskvalitet
Här redovisas resultatet av en studie om anhörigas vård av närstående och den betydelse som kommunernas avlastning har för att ge de anhögriga en rimlig livssituation. Frågan om skam och förödmjukelse och hur detta är kopplat till psykisk ohälsa diskuteras här, samt olika metoder för att arbeta med jämställdhetsfrågor.
Styrformer, inflytande och handlingskraft
Här diskuteras hur primärkommunernas roll förändrats och hur frågor om kommuners ansvar och behov av samverkan aktualiserats, även över den svensk-norska gränsen. Ett kapitel behandlar den statliga innovationspolitiken och de teoretiska fundamenten kring kluster och och innovationer. Därpå följer en redovisning av vilka regionala effekter modellen haft för några värmländska kluster och för Karlstads universitet. Denna del avslutas med en analys över tre olika forskningsprojekt karaktäriserade av aktionsforskning, handlingsorienterad forskning och följeforskning. Arbetet med det regionala tillväxtprogrammet, RTP, bildar utgångspunkt för en analys av RTP-arbetet baserat på ett par utvärderingar som Cerut genomfört.
Boken kan beställas hos forlag@kau.se