Regeringen: utländska studenter ska betala
2008-06-23Regeringen vill införa avgifter för internationella studenter som kommer från länder utanför EU. På Karlstads universitet är studentkåren kritisk till förslaget.
Universitetet har ingen officiell åsikt, men rektor Kerstin Norén befarar att förslaget kan kräva mer administration.
På två timmar kommer det 70 mejl från Kamerun. Så är det förstås inte hela tiden, men Carin Bergström, antagningshandläggare på Stundentcentrum, är lite luttrad.
- Det är väldigt många sökande från länder utanför EU, och väldigt få som faktiskt kommer hit. Inför hösten 2007 antog vi cirka 200 internationella sökande. Det är så kallade free movers, studenter som inte ingår i något utbytesprogram utan söker på eget initiativ eller via agenter. Av de 200 dök 26 upp. En del kom för sent, en del stannade inte särskilt länge. Men vi måste ändå granska alla ansökningarna och se vilka som är behöriga. Det är otroligt mycket jobb, säger hon.
Hinder på vägen
Ett problem för alla dem som söker från länder utanför EU och EES-området är att det tar så lång tid att få uppehållstillstånd och visum. Handläggningstiden gör att de inte hinner få pappren klara till terminsstart. Ett annat problem är att många underskattar vad det kostar att bo i Sverige. Ett tredje är att många missförstår informationen om utbildningarna och söker till kurser som ges på svenska, inte engelska.
I år är högen av ansökningar ännu större, 4 300 sökte i april. Och i en tidigare ansökningsomgång, i februari, sökte 3 682 personer till Karlstads universitets mastersprogram. 61 av dem är antagna.
Flest söker från Pakistan, Nigeria, Kamerun, Iran och Irak.
Stort söktryck
Bortåt 30 000 internationella studenter har sökt i hela landet. Det var första året som studenterna kunde söka direkt på webben. Nu sitter högskolevärlden och grunnar på hur de ska kunna hantera den stora mängd ansökningar från internationella sökande. Ett förslag från SUHF, Sveriges universitets- och högskoleförbund, gick ut på att högskolorna inte skulle behöva granska alla ansökningar. Det i sin tur fick Högskoleverket, HSV, att reagera och kräva svar från alla lärosäten hur de tänkte hantera ansökningarna.
- När svenska studenter reser ut i världen för att studera måste de betala terminsavgifter. Det kan tyckas orättvist om den svenska utbildningen är gratis för internationella studenter. Ett annat argument för avgifter är att man kanske kommer från missbruk av systemet där en del använder Sverige som ett transitland för att komma in i EU. Ett uppehållstillstånd för studier ger en inträdesbiljett till Europa, säger Lena Fries som arbetat med antagningsfrågor under många år vid Karlstads universitet.
Studentkåren kritisk
Regeringens förslag möts med kritik från bland andra Karlstad studentkår.
- Vi tycker inte att det är ett bra förslag. Vår grundinställning är att utbildning inte är en handelsvara, utan en mänsklig rättighet. Vi tror dessutom att det skulle kosta en hel del att införa det stipendiesystem regeringen talar om. Så istället för att lärosätena skulle få in pengar så tror vi att det skulle bli plus minus noll, säger Per Hulling, vice ordförande i Karlstad studentkår.
- Och när man väl byggt upp administrationen kring avgifter är steget inte långt till att införa generella studieavgifter, för alla studenter, säger han.
Han tycker också att det är märkligt att man väljer att lägga avgifter för studenter som kommer från de fattigaste länderna, länderna utanför Europa.
För att komma tillrätta med den stora mängd sökande som saknar behörighet och möjligheter ser Per Hulling bland annat hellre tidigare och tydligare information på webben om utbildningarna så att man lättare ser om utbildningen ges på svenska eller engelska.
Utbytesprogrammen berörs inte
Kerstin Norén, rektor för Karlstads universitet, säger så här om förslaget.
- Det här är ett politiskt beslut och vi som universitet ska inte ha någon åsikt om det. Men jag kan ju befara att det kommer att kosta en del att bygga upp administrationen kring ett stipendieförfarande.
De utbytesstudenter som kommer till Karlstads universitet via avtal och utbytesprogram mellan lärosäten är inte berörda av förslaget. Genom sådana utbytesprogram har Karlstads universitet både europeiska och utomeuropeiska studenter.