Regeringen ger 13,5 miljoner kr till Karlstad för Nätuniversitetet
2002-01-11Karlstads universitet kommer under våren att starta utbildning inom det nya s k Nätuniversitetet. Regeringen fattade idag beslut om fördelning av medel till sådan utbildning. Karlstads universitet är med sina 13,5 miljoner kronor ett av de lärosäten som fått mest pengar till att utveckla utbildning inom Nätuniversitetet. De 13,5 miljonerna motsvarar ungefär 150 helårsstudenter.
Prorektor BengtOve Gustavsson är nöjd.
– Detta är ett mycket glädjande besked från regeringen som också är en bekräftelse på att vi vid Karlstads universitet har bedömts ligga långt fram i utvecklingen av nya former för distansundervisning med hjälp av ny teknik, kommenterar han. Vi har under ett antal år satsat mycket på att bygga upp en sådan kompetens och har goda erfarenheter av att det går att ge kurser med hög kvalitet på detta sätt. Vi kommer i första hand att använda de nya resurserna för att utveckla vårt utbud av kurser inom naturvetenskap och språk.
Karlstads universitet har sedan tidigare ett omfattande samarbete med andra aktörer när det gäller distansutbildning. Exempelvis finns ett välutvecklat samarbete med ca 50 kommuner och deras lärcentra och ett samarbete i inre Skandinavien har sedan några år etablerats. Arbetet med och erfarenheterna från distansutbildning är en god grund för att utveckla Karlstads universitets utbildningar inom Nätuniversitetet.
Det var totalt 211 miljoner kronor som regeringen fördelade på de 31 lärosäten som ansökt om medel för Nätuniversitetet. Karlstads universitet är tillsammans med fem andra lärosäten de som fått över 13 miljoner kronor till att under 2002 starta och utveckla utbildning för Nätuniversitetet.
Det var i propositionen ”Den öppna högskolan” (2001-09-12) som regeringen först presenterade planerna för ett Nätuniversitet och i höstens budgetproposition avsattes medel för det. Tanken är att erbjuda nya möjligheter till högskolestudier, både för personer som bor långt ifrån ett universitet eller högskola och för de som vill studera parallellt med yrkesarbete eller mer traditionella högskolestudier.