Redo för grön växling
2014-12-08Barrcoat AB är ett av få företag som bildats kring en innovation framtagen i ett forskningssamarbete mellan två universitet i olika länder. Nu står det i startgroparna för en grön växling på förpackningsområdet.
Har du tänkt på hur mycket pappersförpackningar du använder dagligen? Mjölk, fil, juice, smör, müsli – och det bara till frukosten. Nästan alla pappers- eller kartongförpackningar är laminerade på insidan med en skyddande barriär som förhindrar att fukt, aromämnen och fett läcker in eller ut.
De vanligaste barriärmaterialen på marknaden idag är petroleumbaserade plastfilmer. Nackdelen med dessa är bland annat att de försvårar återvinningen eftersom filmen måste separeras från kartongen.
”Grön” barriär
CaiLar® är ett nytt, ”grönt” barriärmaterial, framtaget vid Karlstads universitet och vid Sheffield Hallam University, England. Materialet är baserat på förnyelsebara råvaror och kan ersätta en del av de petroleumbaserade produkterna på marknaden.
Fördelarna är många. Råvarupriset på stärkelse varierar inte lika mycket som för petroleumprodukter och stärkelse är även billigare än andra biobaserade material. Återvinningen blir enklare genom att använda vattenbaserade lösningar som lätt kan separeras från pappersfibrerna – CaiLar® är dessutom biologiskt nedbrytbart. Vidare kan stärkelse utvinnas ur grödor som odlas nära produktionsanläggningarna, vilket minskar behovet av långväga råvarutransporter.
Från idé till produkt
Så långt allt väl. CaiLar® har potential att bli en internationell storsäljare till förpacknings-, livsmedels- och pappersindustrin. Även återvinningsföretag har visat intresse. Men vilken väg tar en innovation från ett universitet ut på marknaden?
- Det finns många olika sätt att ta en innovativ idé från forskning till tillämpning, säger Patrik Bångerius, innovationsrådgivare vid Karlstads universitet. Han var med från början när det som varit ett forskningsprojekt skulle utvecklas till ett vinstdrivande företag.
- En innovativ idé kan bli grund för ny forskning hos dem som har idén eller hos andra aktörer. Innovationen kan också resultera i nya utbildningsformer eller utbildningar. Det kan också vara så att idén är direkt värdefull för omvärlden. Då kan en väg vara att starta ett företag som tillverkar en produkt och/eller levererar tjänster. En annan variant är att bilda ett bolag som licensierar ut rättigheterna till tillverkning eller användning av innovationen, säger han. För universitetet är målet, att oavsett vilken väg som väljs, ska nyttan för omvärlden bli så stor som möjligt.
Barrcoat AB bildades just för att erbjuda tillverkare licensrättigheter till CaiLar®. Företaget är unikt, eftersom det är ett av ytterst få företag som bildats som ett direkt resultat av ett EU-finansierat samarbetsprojekt mellan två lärosäten i olika länder.
Starkt innovationsstöd
Caisa Johansson, en av forskarna bakom innovationen, är vd för Barrcoat AB. Caisa är tjänstledig på deltid från sin tjänst som universitetslektor vid Karlstads universitet och driver företaget som bisyssla.
- Forskning innebär ofta ett steg framåt och två steg bakåt, säger hon. Det krävs ett mycket målmedvetet arbete för att nå framgång. Samma sak gäller när det handlar om att driva en framgångsrik kommersialiseringsprocess. Att vi nu har nått så långt som till att etablera ett företag är tack vare fenomenal support från Grants and Innovation Office vid Karlstads universitet och likaså vid Sheffield Hallam University.
- En viktig förutsättning för att utveckla innovationen från laboratorieprodukt till marknadsfärdigt koncept har även varit ekonomiskt stöd från VINNOVA för teknisk och kommersiell verifiering. Det har varit en fantastisk resa, inte minst för mig personligen. Som vd har jag också förmånen att få jobba med engagerade och inspirerande människor, och jag ser fram emot en mycket spännande utveckling för Barrcoat AB.
Miljö och hållbarhet är några av de starkaste drivkrafterna inom förpackningsindustrin. I och med att kraven på att producera gröna produkter växer, blir innovationer som CaiLar® avgörande för att konkurrera på marknaden.
- Intresset är stort från marknaden. Vi för just nu diskussioner med flera världsledande företag inom förpackningsbranschen och räknar med att knyta till oss viktiga kunder inom kort, säger Caisa Johansson.





