Rapport om gränsregionens omvandling
2008-01-23Vad betyder gränsen som möjlighet och som hinder för utveckling? Det handlar om identitet hos befolkningen och om näringslivets villkor, där just olikheterna betytt mycket för gränsregionens ekonomiska villkor. Under slutet av 2007 avslutades ett flerårigt forskningsprojekt om omställning och utveckling i Inre Skandinavien.
-Halva släkten min är ju svenskar!
...är en typisk kommentar av norrmän i gränsregionen Inre Skandinavien. Det visar hur nära svenskar och norrmän varit varandra under lång tid.
Inre Skandinavien - en gränsregion under omvandling, är titeln på boken som avslutar ett flerårigt forskningsprojekt om gränsregionen Inre Skandinaven. I denna bok berättas om förändring och utveckling av det norsksvenska samarbetet, men också om hinder och olikheter mellan länderna. Det handlar om identitet och mentalitet hos befolkningen och om näringslivets villkor och omvandling. Just olikheterna har historiskt betytt mycket för gränsregionens ekonomiska villkor, inte minst inom handel, turism och fritidsboende och detta ges det ett antal exempel på i boken.
I boken skildras också den roll som gränsen spelar för sysselsättning, kontaktmönster och
flyttningar. Trots betydande likheter mellan svenskar och norrmän finns det föreställningar om olikheter som också syns i de bilder vi har av varandra. Författarna i boken är forskare från Sverige och Norge som bedrivit forskningsprojektet "Omställning och utveckling i Inre Skandinavien" med finansiellt stöd genom EU:s Interreg IIIA. Målet har varit att skapa kunskapsunderlag för planering och utvecklingsstrategier, bland annat genom regionala seminarier och informationsträffar samt publikationer riktade till regionens aktörer. Huvudmän för projektet har varit Jämställdhetscentrum och Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, vid Karlstads universitet samt Østlandsforskning.
För mera information kontakta Sune Berger, professor i kulturgeografi, tel 054 700 1741, eller sune.berger@kau.se