Rapport från Universitetsstyrelsen
2007-05-03Universitetsstyrelsen sammanträdde torsdagen den 26 april. Styrelsen fattade bland annat beslut om handlingsplan för en ekonomi i balans för Estetisk-filosofiska fakulteten. Styrelsen tog också beslut om att lägga ned ämnet tyska, efter en längre diskussion och med beklagande. Utbildningsstrategin fastställdes och en prognos över den ekonomiska utvecklingen lämnades.
Ekonomi i balans mål för Estetisk-filosofiska fakulteten
På uppdrag av styrelsen lade Estetisk-filosofiska fakulteten fram en reviderad och omarbetad handlingsplan för en ekonomi i balans.
Musikhögskolan Ingesund
Musikhögskolan Ingesund ingår också i Estetisk-filosofiska fakulteten och har genomfört en omfattande analys. Verksamheten kommer att förändras, samtidigt som man strävar efter att behålla de särdrag som utgör grunden för musikhögskolans goda rykte. Neddragning inom administration, förändrade undervisningsmetoder med bland annat ökat ensemblespel är några av förslagen. Vidare ser fakulteten goda möjligheter att utveckla en dansinriktning inom lärarutbildningen.
Styrelsen fastställde fakultetens handlingsplan och stödde samtidigt de tankar om utveckling för det humanistiska och kulturella området som presenterades.
- Det handlar om att på sikt föra samman våra satsningar och planer för det humanistiska och kulturella området inom grundutbildning, forskarutbildning och forskning. Den internationella utvecklingen är sådan att humanistiska ämnen alltmer inordnas under samhällsvetenskapliga området och vi ser nya kombinationer, konstaterar Cristina Grenholm, dekan vid Estetisk-filosofiska fakulteten. Utveckling av det nationalla resurstilldelningssystemet befaras ha en negativ inverkan på denna typ av ämnen. Det gäller därför att med bevarad identitet och akademisk integritet möta denna utveckling.
Ämnet tyska läggs ned
Antalet studenter som läser språk vid universiteten minskar i hela Västeuropa, så även vid Karlstads universitet. Efter många års försök att öka antalet studerande, kom Estetisk-filosofiska fakulteten i sin analys fram till att satsningen inte har potential för en positiv utveckling. En nedläggning av ämnet tyska föreslogs därför styrelsen. Flera ledamöter uttryckte sorg över utvecklingen, såväl kulturella som handelsmässiga aspekter diskuterades. Beslutet blev dock enligt förslaget: ämnet tyska avvecklas från hösten 2007. Studenter som redan har en pågående utbildning och som berörs, kommer att kunna slutföra sina studier vid Karlstads universitet. De som läser fristående kurs och kurser på kvällstid kommer att kunna studera tyska via distans genom samarbete med Högskolan Dalarna eller Mälardalens högskola.
Fler handlingsplaner
Styrelsen hade begärt att den gemensamma administrationen, biblioteket och lärarutbildningens kansli, skulle presentera en handlingsplan för en effektivare verksamhet, i likhet med fakulteterna. Styrelsen fastslog handlingsplanen och beslutade därmed om en minskning av ramarna för den gemensamma administrationen, lärarutbildningens kansli och biblioteket med fyra miljoner kronor.
Försiktigt positiv prognos
Den första ekonomiska prognosen för året är försiktigt positiv och pekar mot ett överskott på tre miljoner kronor. Det förutsätter en ökning av studenter på fristående kurser i höst samt att programplatser fylls enligt planerna.
Utbildningsstrategin – en påbörjad resa
Regeringen har i dagarna gett alla universitet och högskolor i uppdrag att utforma utbildnings- och forskningsstrategier, utifrån några givna punkter. Det bidrog till att den utbildningsstrategi som lades på styrelsens bord blev ett avsevärt kortare dokument än vad som ursprungligen var tänkt. Några ansatser fastställdes, men redan i höst är det dags för strategin att dyka upp hos styrelsen igen – då enligt