Rapport från SANORD Symposium 2014
2014-06-16Under veckan som gick stod Karlstads universitet värd för SANORD-nätverkets årliga symposium. Ett sjuttiotal delegater från 10 medlemsländer i Norden och södra Afrika möttes och bytte erfarenheter på temat ”Hållbar framtid, IT och välfärd”.
SANORD, Southern African-Nordic Centre, är en ideell medlemsorganisation bestående av högskolor, universitet och forskningsinstitut i de nordiska länderna och södra Afrika.
Dess huvudsakliga syfte är att främja multilaterala forskningssamarbeten med anknytning i båda dessa regioner. SANORD har åtagit sig att stötta strategiska, multilaterala akademiska samarbeten mellan institutioner i norden och södra Afrika, i syfte att möta nya lokala och globala utmaningar inom forskning, utveckling och innovation.
Likartade problem
Något som flera av deltagarna poängterade är att Norden och södra Afrika har flera likartade problem, och att frukterna från ett nätverkssamarbete kommer båda regionerna till gagn. Några exempel på det är växande ekonomiska klyftor, skillnader mellan tätort och landsbygd samt utanförskap. Likheterna är både historiska och aktuella, och flera av dem har kopplingar till genusfrågor och jämställdhet.
Hilde Ibsen, lektor på Karlstads universitet, berättade i sitt keynote-tal om Sveriges resa från ett fattigt och marginaliserat land till en modern industrination, och flera av medlemsländerna är just nu inne i en sådan utvecklingsfas.
Smartphone-app mot HIV och AIDS
Informationsteknologin spelar en stor roll i utvecklingen av ett hållbart samhälle, och inom SANORD-nätverket pågår flera spännande forskningsprojekt som syftar till att bygga välfärd med hjälp av IT. Mobiltelefoner, och särskilt smartphones, är i fokus för flera av projekten som presenterades under symposiet. Detta eftersom smartphonen är för många i södra Afrika den enda datorn som de har tillgång till. Ett av projekten, lett av lektor Elva A. Gómez de Sibandze vid Polytechnic of Namibia, undersöker till exempel möjligheterna att minska spridningen av HIV och AIDS med hjälp av smartphone-appar.
- Vi är i en tid då partnerskap är nödvändiga för att kunna utveckla och upprätthålla ett kunskapsbaserat samhälle, säger hon. De nordiska länderna och södra Afrika har i SANORD ett av de största akademiska samarbetena i Afrika, och att mötas så här är absolut avgörande för oss. IT i all ära, men vi måste ibland kunna diskutera och utbyta idéer utan ett filter.
God vilja och intresse driver
Leolyn Jackson, SANORD:s operativa chef, håller med.
- SANORD är en organisation som överlever tack vare medlemmarnas goda vilja och intresse, säger han. Det kostar både tid och pengar, men det är värt det om vi kan hitta sätt att göra vår forskning relevant och användbar.
En av de viktigaste drivkrafterna bakom SANORD är att förädla existerande kunskap och ta fram ny kunskap som når ut i samhället och inte fastnar inom akademin, menar Leolyn Jackson, något som Elva A. Gómez de Sibandze också poängterar. Nästa år är det just Namibias tur att anordna SANORD Symposium, och hon är projektledare för evenemanget.
- Temat för nästa konferens är under diskussion, säger hon, men jag kan avslöja att det antagligen kommer att landa i industridriven forskning, akademisk forskning och innovationer.
Inte bara workshopar
Förutom workshopar, presentationer och nätverksmingel, bjöd även SANORD Symposium 2014 deltagarna på en del festligheter. De flesta anlände under tisdagen och var då inbjudna av landshövding Kenneth Johansson till residenset på en välkomstmottagning. På onsdagskvällen var det Karlstads kommuns tur att vara värd, då för en bankettmiddag på Almars krog, med musikunderhållning av studenter från Musikhögskolan Ingesund. Karlstadsbesöket avrundades på torsdagen med en guidad tur i Karlstad.
Sammantaget var det ett uppskattat och fruktbart arrangemang. Eller som en av deltagarna sa innan avresan:
- I’m going to miss this place.













