Rapport från Kambodja
2005-11-29Att få göra delar av sin utbildning i ett främmande land är något som många drömmer om. För Kristin Björkeland, Annika Johansson och Denise Tran är det verklighet.
De går sista året på det Biovetenskapliga programmet vid Karlstads universitet, men befinner sig just nu i Kambodja för att göra sin arbetsplatsförlagda utbildning.
Angkor Hospital for Children är ett barnsjukhus i Siem Reap, Kambodja. Här har, sedan starten 1999, cirka 250 000 barn behandlats. Sjukhuset startades av en japansk fotograf som ville göra något för Kambodjas barn. Sjukhuset tar inga avgifter för vård, laboratorieanalyser eller mediciner, utan finansieras av privata donationer. På Angkor Hospital for Children befinner sig just nu tre studenter från Karlstads universitets biovetenskapliga program.
- Vårt första intryck av labbet var att det var mer modernt och renare än vi trott. Utrustningen är i stort sett densamma som på en stor svensk vårdcentral men här gör man även mikrobiologiska analyser. Den stora skillnaden är att mycket av arbetet sker manuellt.
Personalen som arbetar på laboratoriet är angelägna om att ta hand om sina besökare, och visar gärna hur man ska utföra de olika analyserna. Även personalen ute på de olika avdelningarna är hjälpsamma.
- De förklarar vad patienterna lider av och hur sjukdomen utvecklas, trots att de inte alltid kan engelska så bra. Här pratar man mest khmer eller franska. De sjukdomar som i huvudsak behandlas är meningit, sepsis, undernäring och, under regnperioden, Dengue-feber.
Studenterna har även fått uppleva andra delar av sjukvården än bara laboratorieverksamheten. Till exempel har alla tre varit med och gått ronden då läkarna diskuterar patienternas tillstånd, och de har deltagit vid operationer.
- Här är synen på sjukvård en helt annan. Trots de små medel som sjukhuset har är patienterna tacksamma för den hjälp de får. Människorna är vänliga och trots att de ofta får sitta hela dagen i väntrummet så ser man aldrig några sura miner.
Förutom arbetet på sjukhuset har de även tid att upptäcka Kambodja på fritiden.
-Tar man sig bara en bit utanför staden hittar man storslagen natur och mäktiga tempel som Angkor Wat. Det kambodjanska köket påminner mycket om det thailändska, och utbudet av restauranger ökar i takt med turismen.
- Landet börjar så smått återhämta sig efter Pol Pot-regimen, men att Kambodja är ett av världens fattigaste länder märks tydligt. Man känner sig ofta otillräcklig och maktlös när till exempel små barn ber om pengar eller en bit mat.
Två veckor återstår av deras praktik i Siem Reap och därefter bär det av till Pasteurinstitutet i Phnom Penh för ytterligare tre veckors utbildning. Att man utvecklas som människa av att åka till Kambodja och uppleva en helt annan kultur är alla överens om.
- Det finns bara ett problem, tiden går alldeles för fort, rapporterar Kristin Björkeland, Annika Johansson och Denise Tran.