Ramp sätter ett ansikte på universitetets forskning
2011-10-28Både på scen och i vimlet på Karlstad CCC sätter Karlstads universitet sitt avtryck. Budskapet är klart: forskning kan ge konkret nytta, skapa arbetstillfällen och tillväxt för Värmland.
Rekordmånga har anmält sig till årets Ramp när det för första gången arrangeras på Karlstads CCC och i samband med Värmlands Innovations- och Tillväxtdag. Karlstads universitet har varit delaktiga i Ramp ända sedan starten för åtta år sedan. Patrik Bångerius vid Grants and Innovation Office har varit med under hela resan.
-Här får omvärlden ett ansikte på vår forskning. Vi har så otroligt bra forskare på Karlstads universitet och på ett konkret sätt kommer det fram hur värdefull deras kunskap är, säger han.
Ett lag för samverkan
Nära 1 600 besökare vandrar runt på CCC. De kan välja mellan föreläsningar med Christer Fuglesang och debatter i en riktig boxarring. Här håller Susan Walan från universitets Kunskapsgatan ett seminarie om rymdfärder. På en stor fotbollsplan står Håkan Spjuth, Sofia Andersson och Johan Garcia från Grants and Innovation Office. De är klädda i likadana fotbollströjor som vännerna från Region Värmland, Drivhuset och klustren. Samverkan syns även i kläderna idag.
-Idag har jag slussat flera nya företag vidare till personer på universitetet för att diskutera samarbeten. Bra att inte bara träffa gamla bekanta utan även få in nya kontakter, säger Håkan Spjuth.
Mitt i vimlet lutar sig universitetets samverkanskoordinator Ximena Dahlborn över en skärm och visar en besökare hur Uppdragsbörsen fungerar. Han börjar direkt överösa henne med idéer hur hans företag kan samarbeta med studenter.
- Det är många som är intresserade, jättekul. Jag berättar bland annat om våra mentorprogram och hur företagare kan använda Uppdragsbörsen. Att kontinuerlig samverka med universitetet öppnar möjligheter för företagare att vara med och påverka innehållet i utbildningen, säger Ximena Dahlborn.
Ingen rampfeber för universitetets celebriteter
Varje år bjuds besökarna på Ramp på en scenshow där exklusivt utvalda spetsföretag i Värmland får visa upp sina innovationer. I år var TVsport-profilen Jonas Karlsson programledare och han fick nöjet att introducera två företag med rötter i forskningen på Karlstads universitet.
Balansa, grundat på universitetslektor Cecilia Nahnfeldhs forskning, presenterades av företagets vd Margareta Callert uppbackad av Sunne kommun som precis rullar ut modellen på bred front. I kulissen fanns självklart Cecilia Nahnfeldh själv och gladdes åt att fler fick ta del av hur hennes forskningsresultat omvandlats till konkret nytta för enskilda individer, näringsliv och samhället i stort.
Löser säkerhetsfara med innovation
Ofta skapas en affärsidé utifrån en verklig händelse. Så var det för docent Nils Hallbäck som på hemmaplan fick uppleva faran i långa persienntrådar. Han och kollegan Anders Gåård slog sina kloka huvuden - som innehåller ovanligt mycket kunskap om materialteknik - ihop.
Resultatet blev en ny konstruktion för barnsäkra persiennesnören. Forskarna utgick från att det ibland är bra att saker spricker när de utsätts för påfrestningar, berättade Nils Hallbäck i sin scenpresentation. Konstruktionen bygger på dubbel säkerhetslösning för att eliminera risken för olyckor.
Bakom scenen möttes han av en imponerad Christer Fuglesang som kommenterade glatt att det är så man tänker i rymdteknik också.







