Psykologisk trygghet stärker team
2021-09-16Tomas Gustavsson fick nyligen utmärkelsen ”Best full paper award” för artikeln ”Team performance in large-scale agile software development” vid ISD-konferensen.
Tomas Gustavsson doktorerade 2020 och har använt delar av sitt insamlade material i artikeln ”Team performance in large-scale agile software development” där han tittat på nyttan med psykologisk trygghet i ett team.
- Den här aspekten passade inte riktigt in i min avhandlings helhet, säger Tomas Gustavsson vid Handelshögskolan. Jag samlade in enkätsvar för att undersöka tre saker:
- Teamets effektivitet
- Kommunikation mellan team
- Psykologisk trygghet
I min artikel ville jag gå vidare och undersöka om de mjuka delarna i teamarbete betyder mer än de hårda.
Psykologisk trygghet har effekt
Tidigare forskning visar att både kommunikation mellan team och psykologisk trygghet har effekt på teameffektiviteten. Tomas Gustavsson har dock visat att forskningen kring det förstnämnda är ganska tunn.
- Med min enkätundersökning med kvantitativa data hittade jag inte ett sådant samband. Så det jag visar är att det är viktigt med kommunikation mellan team men vi ska inte tro att teamet blir effektivare i sig bara för det. Att psykologisk trygghet har en stor effekt på ett teams effektivitet kunde jag dock bekräfta.
Området mer och mer omtalat
Psykologisk trygghet är något som har blivit mer och mer omtalat på senare tid. Forskaren Amy Edmondson – Barack Obamas tidigare vetenskapsrådgivare – drev den tesen inom akutsjukvården och Tomas Gustavsson visar att det är så även inom informationssystemssammanhang.
- Genom att testa mina två hypoteser – har interteamkoordineringen effekt på ett team och har psykologisk trygghet en påverkan på teameffektivitet – så ser jag att psykologisk trygghet har det, men inte interteamkoordinering.
Vad innebär psykologisk trygghet?
- Du känner att du kan vara dig själv i en grupp, förklarar Tomas Gustavsson. Du vågar räcka upp handen och säga att en annans idé inte är helt genomtänkt utan att bli nedsablad i gruppen. Eller att säga att du har en idé som du kanske är helt ute och cyklar med, men du törs göra det utan rädsla för att bli utskrattad. Amy Edmondson visade att med psykologisk trygghet får vi en bättre inlärning i teamet vilket gör att teamet blir mer effektivt. Jag gjorde en direktkoppling genom att jämföra trygghet och effektivitet och såg att de hade påverkan.
Kan det vara svårt för teamledare att förstå att samarbetet mellan team inte är lika viktigt som den psykologiska tryggheten?
- Absolut, jag tror att det är så lätt att peka på de hårda faktorerna men svårt att se nytta i de mjuka. Mjuka faktorer kan vara så många saker men just att arbeta så vi känner en trygghet tror jag att många har svårt att se. Att berömma sina medarbetare är en sak men att få dem att känna en trygghet i att kunna säga det de vill är det svårare att se vinsten med.
Hur uppnår man den här tryggheten i ett team?
- Som ledare i ett team ska man föregå med gott exempel. När exempelvis nedvärderande kommentarer uppstår under ett möte är det viktigt som ledare att förklara att vi inte beter oss så i det här teamet utan vi låter var och en komma med sina idéer utan kritik. Det är viktigt att ledaren uppmuntrar till det.
Du fick en fin utmärkelse vid ISD-konferensen för din artikel, vad hoppas du att artikelns innehåll leder till?
- Jag hoppas att fler får upp ögonen för psykologisk trygghet och att man ser att det är en viktig faktor i team. Från hela min avhandlingstid var det här centralt och en viktig del att lyfta.