Psykologin i nya lokaler
2003-02-26Psykologin har flyttat, från myllret och trängseln i hus 3A och B till nya, luftiga och moderna lokaler i Stora Enso-byggnaden. Den 12 mars blir det öppet hus, klockan 14–16.
Det är en flytt med både för- och nackdelar.
– Det är lite isolerat. Man kan sakna att vara mitt i händelserna och ha nära till alla andra, säger Inger Jonsson, institutionssekretare.
Henrik Bergman, adjunkt och doktorand, håller med, men tycker samtidigt att fördelarna överväger.
– Vi satt trångt förut, flera personer fick dela rum, och möten fick vi hålla i fikarummet som vi delade med andra ämnen. Här får vi bra labblokaler och möjlighet att bygga upp den verksamheten, säger han.
Han tycker att det är skönt att kunna sitta och arbeta i lugn och ro, utan en massa spring i korridorerna. I de nya lokalerna finns också gott om plats för gästföreläsare, timanställda och forskare som är knutna till andra ämnen.
Men studenterna tycker att det ligger lite avsides, att det är lite långt att gå. Att man tycker att tvärs över gatan är långt är kanske ett mått på hur väl samlat universitetet är, med nästan all verksamhet i byggnader som hänger ihop med varandra. När Studenternas hus blir klart på andra sidan vägen kanske steget bort till Stora Enso-huset inte känns fullt lika långt.
Inom ämnet psykologi ryms en mängd forskningsprojekt och verksamheter. Förutom grundutbildning forskar man inom områdena dialog- och kommunikation, idrottsvetenskap, alkohol, kreativitet och smärta. Det kan handla om så skilda saker som ledarskapsutveckling vid skidanläggningar och fortbildning för anställda inom försäkringskassan. Eftersom psykologi inte är ett forskarutbildningsämne vid Karlstads universitet får det begränsat med fakultetsmedel. Forskningen inom ämnet sker istället i samarbete med olika externa finansiärer. Bland annat samarbetar man med landstinget i Värmland, räddningsverket och krisberedskapsmyndigheten.
I ett par rum som luktar lite badhus står tre flyttankar. De stora karen ska så småningom provas av stressade människor som behöver lära sig att slappna av.
– Vi är med och utvecklar flyttankar i samarbete med tillverkaren. Vi testar olika prototyper, berättar Henrik Bergman.
I ett annat rum får man lite växthus-känsla, luftfuktigheten är högre än normalt. Det är ett klimatrum som ska komma väl till pass i idrottsvetenskapsforskningen. Forskaren Torsten Norlander på psykologin är även knuten till Centrum för idrottsforskning. Rummet fanns redan när psykologin flyttade in, Stora Enso använde det tidigare i sin pappersforskning.
– Här inne kan vi kontrollera temperaturen och luftfuktigheten. Då kan man se hur till exempel elitidrottare reagerar under olika förhållanden, säger Henrik Bergman.
Cirka 17 personer arbetar på ämnet psykologi. Till det kommer många timanställda lärare. Antalet studenter som läser psykologi beräknas till 600 denna termin.
Onsdagen den 12 mars bjuder ämnet in till öppet hus i de nya lokalerna, klockan 14-16.