Programstart för populär lärarutbildning
2008-08-25Karlstads universitet har en populär lärarutbildning. Nästan 500 slöt upp när det var dags för programstart.
Åsikter från tidigare studenter är viktigt. Det märktes när lärarutbildningen samlade alla sina nya campus- och distansstudenter till en introduktion.
- Jag har hört så mycket gott om utbildningen och studievägledarna har varit väldigt bra. Det har stor betydelse när man ska välja, säger Patric Andersson som ska bli lärare i datakunskap för grundskolans senare år och gymnasiet.
- Jag har läst kurser här tidigare, så jag vet att det är ett bra universitet, säger Anna Bergh. Att jag skulle läsa till förskollärare var inget jag behövde fundera på, jag älskar barn, de är så charmiga.
Både underhållning och information
Efter registrering samlades campusstudenterna i aulan. Körerna Söt Likör och Sällskapet CMB bjöd på Värmlandsvisan, prorektor Thomas Blom gratulerade studenterna till att ha valt att utbilda sig till ett av samhällets viktigaste yrke och lärarutbildningens kansli stod för den praktiska informationen. Utanför aulan fanns Lärarnas Riksförbunds studerandeförening och Lärarförbundet.
- Vi är alltid med vid terminsstart. Redan som student kan det hända saker som man behöver ha hjälp med. Vi är ett komplement till studentkåren. Dessutom är studenternas åsikter väldigt viktiga för oss, vi måste ju veta vad vi ska lobba för, säger Carola Bolmstedt från Lärarförbundet.
Karlstad Studentkår fanns också på plats och informerade om rättigheter och skyldigheter som student samt utbildningsföreningen LÄSK Lärarstudenter i Karlstad.
- Vi kommer ihåg hur det var, så vi ler mot alla nya studenter som är nervösa och hjälper dem. Vi berättar om nollningen och om vad vi gör. De första två veckorna har vi aktiviteter nästan varje kväll. Då får studenterna möjlighet att lära känna både varandra och staden och få nya kompisar, säger Therese Persson, Isabell Kärrfeldt och Anja Tidman från LÄSK.
Olika behov av information
Distansstudenterna hade lite annan information än campusstudenterna.
- Distansstudenterna är inte här så många dagar, då tycker vi att det är bättre att de får lära känna varandra lite. Och de behöver en annan typ av information än campusstudenterna, utbildningen har ett annat upplägg, säger Annelie Bodén, ansvarig för lärarutbildningen på distans.
Lärare - ett komplext yrke
Dagen visade att mycket stöd och hjälp finns att få. Men största ansvaret vilar på studenten själv.
- Ni har fattat ett viktigt beslut. Ni har valt att utbilda er till lärare. Och jag håller med om att det är ett oerhört viktigt yrke. Ni kommer att bidra till hela vår samhällsutveckling, säger Lennart Jansson, forsknings- och utbildningssamordnare, till studenterna.