Professor med mångfacetterat forskningsperspektiv går i pension
2021-06-04Per Pettersson, professor i religionssociologi, har varit forskare och forskningsledare och studerat religion och samhällsförändringar i 26 år vid CTF. I dag är han senior professor och ser fram emot att träffa forskarkollegor runt om i världen så snart pandemin lättar.
Per är religionssociologiforskare med ett tjänsteperspektiv. Han är uppväxt i Uppsala och flyttade till Karlstad i samband med prästvigning 1979. Han har varit verksam inom Svenska kyrkan under många år, både i Sverige och i England, och som stiftsadjunkt i Karlstads stiftskansli under 22 år.
Forskarkarriären började 1995 när han kom till dåvarande högskolan i Karlstad och blev doktorand i religionssociologi knuten till Uppsala universitet och placerad på CTF. Sedan ett år tillbaka är han formellt pensionär, men är fortsatt aktiv som senior professor på deltid och har ett par mindre uppdrag inom religionsvetenskap på Karlstads universitet.
- Genom forskningen har jag fått många internationella kontakter och nya vänner i olika länder, säger Per. Jag ser fram emot att kunna hälsa på kollegor och vänner i Europa och Sydafrika så snart pandemin lättar.
Verksam vid två olika centrumbildningar
Per disputerade år 2000 och har sedan dess ägnat sig åt forskning och forskningsledning på heltid. Hans bas har varit vid CTF, där han också varit administrativ föreståndare under tre år, men också vid Uppsala universitet där han varit med om att bygga upp den mångvetenskapliga centrumbildningen Centrum för mångvetenskaplig forskning om religion och samhälle (CRS).
- Första kontakten med CTF var via en metodkurs där jag upptäckte tjänsteforskningens teorier och metoder och hur att de kan bidra till att bättre förstå kyrkans medlemsperspektiv. Det ledde till doktorsavhandlingen ”Kvalitet i livslånga tjänsterelationer” som kombinerar religionssociologisk teori om religiös förändring med teori om tjänster och tjänsteprocesser.
Avhandlingsprojektet banande väg för tre stora projekt vid Uppsala universitet; ”Welfare and Religion”, en jämförelse av majoritetskyrkans roll i åtta olika länders välfärdssystem, och ”Welfare and Values in Europe”, en studie i 12 länder av hur icke-kristna minoriteter upplever europeiska välfärdssystem som präglas av kristna värderingar. Det största projektet var det 12-åriga forskningsprogrammet ”The Impact of Religion. Challenges for Society, Law and Democracy” som avslutades i juni 2020 och där Per var forskningsledare de sista nio åren.
- Tack vare min koppling till två stora, dynamiska och internationellt präglade forskargrupper och framgångsrika projektansökningar har stora projekt avlöst varandra och ständigt växt i storlek genom åren. Från 15 forskare i det första projektet till 95 i det senaste som avslutades förra året.
En röd tråd i sin forskning
Per forskningsfält har varit brett med ett internationellt perspektiv och jämförelser mellan olika länder. Ett genomgående tema har varit den samhällsförändring som ökande religiös pluralism innebär genom globalisering och migration.
- Religion har på nya sätt kommit upp på agendan inom alla samhällssektorer; skola, vård, omsorg, arbetsplatser, politik och media. Stora delar av min forskning har handlat om att undersöka religiösa organisationers roll i samhället och hur religion fungerar på individnivå, till exempel samband mellan trosuppfattningar och värderingar.
Höjdpunkter i forskningen har handlat om att göra nya upptäckter vid jämförelser med andra länder, få nya perspektiv på Sverige och tvingas tänka om.
- Resultat av vår forskning har på olika sätt tagits tillvara i statliga utredningar och påverkat policy och lagstiftning i olika frågor som rör minoriteter, religionsfrihet, religionens plats i offentliga institutioner som skola, sjukvård och fängelser.
CTF har betytt mycket
När Per ser tillbaka på sina 26 år vid CTF är han tacksam och lyfter vikten av att vara knuten till en mångvetenskaplig forskarmiljö.
- Rent vetenskapligt har det varit en stor poäng för mig att få insikt i metoder och teorier från tjänsteforskningen och discipliner som företagsekonomi, organisationsteori och psykologi och applicera dem på religion och religiösa organisationer.
Han är också tacksam för det positiva och inspirerande bemötande han fick redan vid första kontakten med CTF.
- Utan CTF hade jag knappast fullföljt en doktorsavhandling. Den öppna och tillåtande mångvetenskapliga miljö som finns på CTF är ovanlig i akademiska sammanhang, så det är angeläget att värna den som en värdefull ”servicescape”.
Avslutningsvis vill Per också skicka med ett råd till yngre forskare som är i början av sin karriär:
- Våga tro på att du har något speciellt att bidra med! Ingen annan har precis den bakgrund och det tänkande som just du har. Ta vara på det och kopiera inte andra. Våga satsa på ditt eget personliga kapital av erfarenheter, perspektiv och idéer. Du kan bidra med ny kunskap på ett sätt som ingen annan kan.