Pris till studier om gränsen mellan arbetsliv och privatliv i ett digitaliserat arbetsliv
2022-03-21Kristina Palm vid Handelshögskolan och Calle Rosengren vid Lunds universitet uppmärksammas för sin forskning om gränsen mellan arbetsliv och privatliv i ett digitaliserat arbetsliv. Ann Bergman, professor i arbetsvetenskap vid Handelshögskolan, uppmärksammas postumt med ett hedersomnämnande.
Kristina Palm, varför ni har fått HR-forskningspriset 2021/2022?
- Vår forskning kring det gränslösa arbetslivet och framförallt om hur vi använder den digitala tekniken för att navigera har uppmärksammats under flera år och en del av det här priset är för att det skall vara till nytta för praktiker.
Vilka har nytta av er forskning?
- Det är HR-personer och chefer som har använt resultaten. Sedan har vi gjort ett verktyg för de här frågorna som har fått bra spridning. Det är den ena delen. Läser man sedan motiveringen så är det specifikt för våra bidrag kring gränshanteringsstrategier och hur känslor är kopplade till hur man med digital teknik kan vara tillgänglig för arbete i hemmet och för privatlivet på jobbet.
Vad händer med oss som utsätts för den här gränslösheten?
- Det som är extra intressant är att man lätt kan tro att det bara är negativa saker som kopplas till att man blir avbruten och tappar fokus. Men det kan också vara så att man exempelvis får ett positivt sms från sin partner eller att en kompis hejar på. En enkel påminnelse om att man ska göra något roligt på kvällen kan ge ny positiv energi. Det kan dock vara något problematiskt som man blir uppmärksammad på och då tar det energi från jobbet.
Det vår forskning lyfter är att den digitala tekniken och tillgängligheten visar att känslor på arbetsplatsen inte bara har med arbete att göra. Det blir på samma sätt i den privata sfären. Känslor där kan vara både positivt och negativt kopplade till någonting som har med jobbet att göra.
Personliga preferenser
- Vi har sett att människor har olika preferenser och möjligheter till att vara tillgängliga eller inte och att det finns en styrka i att kunna göra på olika sätt - man har olika jobb och olika livssituationer. Ur ett stressperspektiv finns det dock risker. Det är en större risk om man inte får återhämtning på grund av att man är ständigt tillgänglig för sitt arbete eller hela tiden integrerar i båda sfärerna. Vi behöver tid där vi inte stressar och pressar oss. För vissa kan en stökig hemsituation göra att jobbet är en frizon där man kan stänga av det privata livet under några timmar.
Vad betyder det att tilldelas HR-forskningspriset 2021/2022?
- Jättemycket. Hela min vetenskapliga gärning handlar om att kunna påverka arbetslivet till bättre arbetsmiljö och arbetssituation för människor som arbetar. Priset är ett kvitto på att vårt arbete har betydelse och det känns både roligt och hedrande att det uppmärksammas.