Praktiska tillämpningar testas på konstgjort svart hål
2017-04-01Forskare vid Karlstads universitet har lyckats producera och stabilisera ett svart hål i en elektromagnetisk fälla. En rad forskningsprojekt står nu i startgroparna, både för att utföra grundforskning men också ta fram praktiska tillämpningar.
Denna artikel publicerades den 1 april och var universitetets aprilskämt.
Det är första gången som ett forskningsprojekt har lyckats producera och stabilisera ett svart hål. Forskarna använde en metod som kallas ”finjustering”, då energiskalan för tyngdkraft i praktiken sänks till tera-elektronvolt-skalan, eller TeV. Detta har prövats tidigare, till exempel vid CERN i Genève för ett par år sedan.
- Vi har legat i ordentligt, men det har verkligen betalat sig, säger Albert Bergmark, professor i fysik vid Karlstads universitet. Vi har lyckats levitera det svarta hålet via kvantgravitationseffekter, ungefär som Hawking-strålning. Lite löst skulle man kunna säga att vi har fått antigravitation från kvantgravitation.
Det svarta hålet är av Reissner-Nordström-typ och skiljer sig från naturligt förekommande svarta hål i det att de har elektrisk laddning men inte roterar. Svarta hål ute i världsrymden fungerar ofta tvärtom.
Många möjliga praktiska tillämpningar
Apparaturen som håller det svarta hålet stabilt är av naturliga skäl stor. Utrustningen är därför inrymd i en av de få salarna som kan rymma den, nämligen Ljungbergssalen – det så kallade ”Ägget” – på Karlstads universitet.
Ingenjörer och fysiker står nu på kö för att prova olika praktiska tillämpningar, och flera lyckade experiment har redan påbörjats. Ett av dem kommer att ta hjälp av allmänheten för att få fram resultat – så kallad crowdsourcing.
- Eftersom antigravitation rimligen skapas av antipartiklar innanför svarta hålets
händelsehorisont, som enligt kvantfysik är sammanflätade med partiklar utanför
horisonten, kan man påverka tillstånd även utanför det svarta hålet, säger professor Bergmark.
Allmänheten kan delta
Experimentet går ut på att utforska kvantsammanflätning. Det svarta hålet har därför fått en mejladress som kan ta emot mejl med beskrivningar av problem som plågar sändaren. Mejlet sugs in i svarta hålet och försvinner. Tack vare kvantsammanflätning förväntas resultatet bli att problemet försvinner även i verkligheten.
- Just nu kan det svarta hålet hantera mindre bekymmer, som nageltrång och skoskav, säger professor Bergmark. Så småningom, när hålets massa blivit större, förväntar vi oss kunna ta emot till exempel trasiga mobilskärmar och tråkiga lunchlådor.
Om du vill delta i projektet kan du mejla det svarta hålet på blackhole@kau.se.





