Positivt att åldras i Värmland
2007-06-19Värmländska åldringar mår relativt bra och är också överlag nöjda med sina liv, visar undersökningen Äldres hälsa, levnadsvanor och livssituation i Värmland. Resultatet av den omfattande enkätundersökningen presenterades vid en pressinformation på tisdagen den 19 juni.
Syftet med undersökningen är att kartlägga hur personer över 80 år i Värmland lever och hur deras hälsa är. Undersökningen genomfördes under perioden september-november 2006 i form av enkät. Frågeformuläret har utarbetats av en arbetsgrupp bestående av representanter från landstingets enhet för Forskning och folkhälsa, representanter från Karlstads universitet vid ämnena; Folkhälsovetenskap, Omvårdnad, Social omsorgsvetenskap, Institutet för Kvalitets- och Utvecklingsarbete inom socialtjänsten samt representanter för kommunerna i Värmland.
Bakgrundsdata för 80 år och äldre
Fler män än kvinnor bor i villa, det är vanligare att kvinnor bor i servicelägenhet. Mer än 80 procent av kvinnorna över 85 år bor ensamma. Av männen över 85 år bor 66 procent med maka. Fler kvinnor än män har ekonomiska bekymmer, och betydligt fler kvinnor än män saknar kontantmarginal. Män skattar generellt sin hälsa som god i högre grad än kvinnor. De som ansett att de haft ett bra liv har betydligt färre besvär än övriga. Bäst förtroende har man för primärvården och sjukhusvården, sämre förtroende har man för kommunal omsorg.
Trygghet
Så många som 92 procent vågar gå ut. De känner aldrig eller endast någon gång sig rädda för att bli överfallen, rånad eller på annat sätt ofredad. Fler kvinnor än män öppnar inte dörren om de inte vet vem som ringer på.
Aktiviteter
De aktiviteter som de allra flesta gör ofta är lyssnar på radio, ser på tv och läser tidningar eller böcker. Drygt hälften anger också att de ofta umgås med släkt och vänner samt motionerar lätt. Enligt en ny rapport kan två eller flera fritidsaktiviteter halvera risken för demens. Bland befolkningen över 80 år är cirka 10 procent dementa, och det är viktigt att kunna förebygga denna sjukdomsutveckling, med tanke på att allt fler blir så gamla.
Lugn och harmonisk på äldre dar
Knappt hälften svarade att de har en utmärkt eller mycket god hälsa. 64 procent har uträttat mindre än önskat till följd av sitt kroppliga hälsotillstånd. Färre har uträttat mindre än önskat till följd av känslomässiga problem. Tre fjärdedelar känner sig nästan alltid lugna och harmoniska och endast 16 procent känner sig dystra eller ledsna.
Fler kvinnor än män har utmärkt eller mycket god hälsa, medan däremot fler kvinnor har problem med smärta eller värk. Fler män än kvinnor känner sig lugna och harmoniska.
Kost och motion
De flesta äter ett mål lagad mat per dag. Omkring 27 procent av kvinnorna och 17 procent av männen är överviktiga. Av dem som oftare äter frukt, bär och grönsaker minst en gång per dag är färre överviktiga.
Blir värmlänningen visare med åren?
Åldrandet kan karakteriseras som en period av utveckling och nyorientering, i denna undersökning har vi låtit äldre i Värmland ta ställning till tio påståenden. 88 procent anger att idag betyder materiella ting mindre än de gjorde då jag var 50 år. 91 procent anger att de idag tar sig själv mindre högtidligt än tidigare. Undersökningen visar genomgående höga värden för utveckling och nyorientering bland äldre i Värmland. Värmlänningen förefaller bli visare med åren.
Faller en faller alla, men inte i Värmland
En allmän uppfattning i samhället är att äldre ramlar regelbundet medan forskarnas data visar att det inte är så. Det visar sig att endast 26 procent hade ramlat någon gång under tre månader. Även om inte fall leder till fysisk skada är rädsla för nya fall ett vanligt förekommande problem efter fallolyckor. En höftfraktur kostar idag cirka 250 000 kronor det första året efter skadan och medför mycket hög risk för individen som drabbas. Hela 20 procent dör inom tre månader efter frakturen och flertalet får betydigt sänkt självständighet. Det är därför viktigt att fortsätta fokusera på fallförebyggande åtgärder hos äldre.
Merparten klarar sig bra själva i eget boende i Värmland
Mer än hälften städar själva och 80 procent av kvinnorna och 55 procent av männen lagar sin mat själva. Mer än 80 procent klarar av att duscha själva och nästan alla 94 procent klarar sina toalettbesök själva. Bland 85 år och äldre använder 63 procent hjälpmedel som rullator och rullstol, något fler kvinnor än män använder något gåhjälpmedel.
Äldres behov av stöd och hjälp
Det är en stor andel som inte besökt eller besökts av personer från hälso- och sjukvården de senaste tre månaderna. Den hjälp de äldre anser vara mindre viktigt var att få hjälp med att träffa andra, stöd genom samtal om livets glädjeämne och sorger och hjälp att komma ut. Den enskilt viktigaste hjälpen var att få hjälp med hushållsgöromål och städning. Det var en liten andel av de som inte får hjälp och stöd som angav att de skulle vilja ha det och det var lika för män och kvinnor.
För mera information kontakta Marina Kalander Blomqvist, tfn 054 700 2503 eller Staffan Janson, tfn 054 700 2517, Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper, Avdelningen för hälsa och miljö.