Populäraste programmet växer
2002-06-14Det finns en utbildning på Karlstads universitet som har det överlägset högsta söktrycket och som garanterat ger studenterna jobb när de kommer ut.
Ändå för programmet en ganska obemärkt tillvaro på universitetet.
Det handlar om programmet för social omsorgsvetenskap, med inriktning på socialpedagogik. Till hösten 2002 sökte 698 personer till de 20 platserna, 133 av dem var förstahandssökande. Social omsorgsvetenskaps andra inriktning, gerontologi (läran om det friska åldrandet) och handikappvetenskap, har också bra söksiffror.
Samtidigt har söktrycket till många andra utbildningar minskat.
Åse-Britt Falch, lärare, och Anna-Liisa Taponen, studierektor, är mycket nöjda med studenternas stora intresse för utbildningen. Men det har inte alltid varit lika muntert.
– I början av 1990-talet var det så få som sökte att vi fick ringa runt till folk som vi trodde kanske ville gå. Läget var allvarligt, berättar Anna-Liisa Taponen.
Lärarna på ämnet satte sig ner och drog upp strategier för att ändra på situationen.
– Överallt där vi var, på konferenser, på skolor och ställen där yrkesfolk träffades, så begärde vi ordet och talade om att vilka vi var och vilken slags utbildning vi höll i. Och det gav snabbt resultat, säger Åse-Britt Falch.
Inte nog med att efterfrågan på utbildningen ökat stadigt, genomströmningen är också bra. Över 90 procent tar sin examen på 140 poäng. Det finns också möjlighet att läsa vidare till en magisterexamen om 160 poäng.
Just kombinationen akademiskt ämne och yrkesutbildning tror Anna-Liisa Taponen och Åse-Britt Falch är lyckad.
– Jag tror också, utan att ha vetenskapligt belägg för det, att vi får studenter från bredare samhällslager än de mer traditionella universitetsämnena. Jag tror att det kan ha betydelse att man faktiskt blir något, man har ett yrke när man är färdig med sina studier. Och att en bra arbetsmarknad väntar, säger Åse-Britt.
Hon ser att arbete med utsatta människor har en starkt dragningskraft för många ungdomar. De vill göra en insats.
Ämnet har goda ambassadörer i tidigare studenter. Att många talar väl om utbildningen vid Karlstads universitet tror de beror på flera saker:
-lärarna lägger ner mycket tid på att hålla utbildningen aktuell,
-den innehåller förhållandevis många undervisningstimmar,
-man arbetar ofta i mindre grupper vilket ger studenterna bättre stöd och övar dem inför yrkeslivets krav på lagarbete,
-alla studenter har en kontaktlärare och individuella samtal genomförs en gång per termin.
Om social omsorgsvetenskap inte är så känt inom universitetet så är det desto mer välkänt ute i kommunerna och andra verksamhetsområden.
– Vi kan få så mycket uppdragsutbildning vi vill, men vi kan inte ta allt, säger Åse-Britt.
År 2004 ska ämnet ta in sammanlagt 60 studenter i grundutbildningen, istället för dagens 40.
– Vi vill inte växa så fort att vi tappar kvalitén.
Studerande som väljer inriktningen socialpedagogik kan arbeta bland annat som behandlare inom barn- och ungdomsvård samt inom psykiatri och kriminalvården. För den som gått den andra inriktning är yrkena till exempel enhetschef inom äldre-
och handikappomsorgen, biståndsbedömare eller LSS-handläggare (lagen om särskilt stöd).