Populära program ger fler vårstudenter
2003-12-18Antalet sökande till vårens kurser och program vid Karlstads universitet har ökat jämfört med förra året. Anledningen är att två populära program börjat med vårterminsstart.
Programmen social omsorg och lärarutbildning med inriktningen språk och lärande i ett kulturellt perspektiv har alltid många sökande. I och med att universitetet låter programmen starta även nu till vårterminen ökar antalet sökande. Statistiken visar plus 33 procent på program, från 526 till 700 personer, och plus 12 procent på kurser, från 4 181 till 4 675 personer. En annan populär utbildning som börjar till vårterminen är sjuksköterskeprogrammet.
De mest sökta fristående kurserna är psykologi, sociologi och företagsekonomi.
Allt fler av universitetets studenter väljer att läsa på distans. Antalet studenter som valt en utbildning som enbart ges på distans har ökat från 600 till 1 050. Bland distanskurserna är specialpedagogik, som i första hand vänder sig till grundskolans lärare, populärast.
Två nya planerade utbildningsprogram, risk och säkerhet samt vattenresursteknik, börjar inte i vår.
Risk och säkerhet kommer istället eventuellt att erbjudas som en påbyggnadsutbildning om 40 poäng för högskoleingenjörer. Det skulle kunna bli en magisterutbildning med ämnesbredd, men ännu är inget beslut fattat.
– Fakultetsnämnden bedömde vid en andra granskningsomgång att utbildningen inte svarade upp till universitetets syn på vad som bör ingå i en högskoleingenjörsutbildning. Den kunde inte heller uppfylla de målsättningar som fanns med utbildningen. Dels var det för få teknikkurser, dels var det för lite fördjupningar. Förutom fakultetsnämndens bedömning kom det nya direktiv från Högskoleverket som gjorde att vi fick tänka om, säger utbildningsledaren Gunilla Klinteskog.
Även det planerade programmet vattenresursteknik fick ställas in med ganska kort varsel.
– Anledningen där var att företrädare för ämnet insåg att resurserna inte räckte till och att man inom ett par år skulle få brist på lärare. Så även om arbetsmarknaden behöver folk med en sådan utbildning som planerades så insåg vi att det inte var rätt att dra igång programmet. De ganska få studenter som hade sökt har hänvisats till programmet för energi- och miljöingenjörer som ligger ganska nära i inriktning, säger hon.
Det kan tyckas som dålig koll om utbildningar planeras, men aldrig kommer igång. Men Gunilla Klinteskog anser att det kan bero på en önskan inom universitetet att svara upp mot regeringens direktiv om fler studenter inom den naturvetenskapliga och tekniska sektorn.
– Man vill pröva nya områden för att hitta nya studentgrupper, men också för att möta efterfrågan på arbetsmarknaden, säger Gunilla Klinteskog.
Ett annat sätt att uppmuntra studenter att välja utbildningar inom naturvetenskap och teknik är att erbjuda en bastermin eller ett basår. Och många studenter inom naturvetenskap väljer också att inleda sina studier med en bastermin för att läsa in matematik, fysik, kemi och eventuellt biologi inför fortsatta studier för att bli civilingenjör, högskoleingenjör eller naturvetare. Detta verkar vara efterfrågade studieplatser, till vårterminens kurser finns 90 sökande.
Som tidigare försöker universitetet få fler att söka till lediga platser även sedan sista ansökningsdag passerat.