Perspektiv från Värmlandsregionen
2005-10-10Förmågan till samverkan mellan näringsliv, myndigheter och lärosäten får en allt större betydelse för regional utveckling. Detta framkom vid den internationella konferensen The role of higher education in regional development, där flera fallstudier från många olika länder presenterades.
Den 4 och 5 oktober genomfördes konferensen The role of higher education
institutions in regional develpoment vid Karlstads universitet. Konferensen
arrangerades i samarbete med OECD, Organisation for Economic Cooperation and
Development. Deltagarna kom från 26 länder och fick lyssna på fallstudier från bland annat Mexiko, Danmark, Kanada, Korea, Portugal och Ungern.
En stor del av dag två ägnades åt att presentera Karlstads universitets funktion inom regional utveckling i Värmland. Representanter från näringslivet, universitetet och andra offentliga myndigheter gav sin syn på samverkan inom området regional utveckling.
Rektor Christina Ullenius och professor Sune Berger inledde med en presentation av Värmland och dess basnäringar och kännetecken. Christina Ullenius framhöll till exempel vikten av att lägga ett genderperspektiv på regionens utveckling. Hösten 2005 är de nya studenterna till 66 procent kvinnor och därmed endast 34 procent män. En intressant fråga blir då att studera vad det betyder för regional utveckling i framtiden.
Konkurrera med kompetens
Bengt Möller från Tieto Enator sade att för dem var universitetet framför allt en viktig källa till kompetent arbetskraft. Inom IT-branschen tampas man idag med en allt svårare global konkurrens, där en IT-ingenjör i Indien kostar 20 procent av vad en svensk gör. Det värmländska IT-klustret kan alltså inte konkurrera med priset, då återstår att alltid försöka vara bäst. I det sammanhanget visar det sig bli mer och mer betydelsefullt att ha ett nära samarbete med forskningen.
En liknande situation befinner sig förpacknings- och pappersindustrin i, som utsätts för en allt hårdare konkurrens från exempelvis Kina. Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, följer i ett forskningsprojekt just hur innovationssytem inom pappersindustrin samverkar för att möta den globala konkurrensen.
Viktigt mäta framgångsrik samverkan
Travis Reindl från America Association of State Colleges and Universities pratade om universitetens tredje uppgift, det vill säga samverkan med det omgivande samhället. Han framhöll att även om man ser en trend som säger att platsers betydelse för näringslivsetablering avtar, ser man även det motsatta. Den plats företaget finns på betyder mycket för utvecklingen, i vilket sammanhang man finns och inte minst förekomsten av lärosäten och forskning. Det är av största vikt att man från universitetens sida tar detta på allvar och också att man finner sätt att mäta framgången i sin interaktion med omvärlden. Det är tyvärr många universitet som är dåliga på att involvera alla delar i sin verksamhet i samverkansarbetet, och inte minst studenter och alumni är ofta förbisedda resurser. Christina Ullenius avslutade med att det finns anledning att se mycket positivt på universitetens möjlighet att spela en viktig roll inom regional utveckling.