Pengar från Teknikerjakten till värmländska skolor
2008-11-27Varje termin delar Ljungbergsfonden ut pengar för projekt som främjar barn och ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik. Denna gång får 13 värmländska skolor dela på 300 000 kronor .
Pedagogiskt och roligt matematikmaterial för förskolebarn, sommarkurs i teknik för tjejer, eller tekniklådor, utomhusexperiment och labbmaterial. Listan är lång på de kreativa projekt som fått pengar från Teknikerjakten. Genom Teknikerjakten kan förskolor och grundskolor i regionen söka ekonomiskt stöd för projekt som verkar för att öka barn och elevers intresse för naturvetenskap och teknik.
- Projekten som beviljats medel täcker in både förskola, låg-, mellan-, och högstadium, säger Jan Håkanson, projektledare för Teknikerjakten, Karlstads universitet. Vi lägger vikt vid att materialet ska kunna återanvändas och att det finns en långsiktig strategi med idén. Det ska komma så många elever som möjligt tillgodo helst i flera år framöver.
I Filipstad vill man satsa på teknik för tjejer. Det är första gången som skolorna i Filipstad sökt och de får pengar för att kunna starta en teknikkurs speciellt för tjejer på högstadiet. Pengarna kommer även att användas för tekniklego.
- Jätteroligt att vi har fått pengar, säger Maria Thiery Wase, samordnare mellan skola och näringsliv i Filipstad. Nu kan vi genomföra den kurs i teknik för tjejer som vi förut inte haft pengar till. Vi har tänkt att göra den som en individuellt valbar kurs för tjejer i årskurs åtta och nio. En praktisk del i kombination med en mer inspirationsinriktad del, hoppas vi ska ge tjejerna mer intresse för teknikrelaterade utbildningar när de ska välja till gymnasiet. Tekniklegot tänker vi prova på en skola årskurs 1-5 och se hur det kan utveckla inlärningen.
Övriga skolor och projekt som fått pengar är:
Projektet Torsbydetektiverna, Torsby kommun, har fått pengar till en matematiklåda för barn mellan ett till fem år. Materialet ska göra matematik till en lustfylld del av förskolebarnens vardag.
Gunnarsbyskolan i Charlottenberg/Eda kommun ska starta projektet "Natur och Teknik för alla" i låg- och mellanstadiet. Pengarna ska de använda för att köpa experimentlådor.
Jacobsbersskolan, Kristinehamns kommun, förskolan, låg-och mellanstadium får pengar till fördjupningmaterial - laborationer och upplevelser - inom matematik och naturkunskap.
Kilskolan, Kils kommun, ska starta en sommarkurs i teknik för tjejer från årskurs 6-7 och får pengar till det.
Gustavsbergsskolan, Kristinehamns kommun, årskurs 1-6, får pengar till labbmaterial, optik, el och kemi.
Mörmoskolan, Hammarö kommun får pengar till material inom matematik och NO, för barn i förskolan, låg- och mellanstadiet.
Projektet "Teknisk framsyn" i Karlstad kommun ska skicka 800 elever till Karlstads Tekniska Center på studiebesök och får pengar till busstransporten.
Slottsbrons skola, Karlstad kommun, får pengar till tekniklego för förskolan, låg-och mellanstadiet.
Projektet "IT-Camp 2009" i Karlstad kommun får medel så att de kan genomföra en sommarcamp 16-19 juni 2009.
Förskolorna i Säffle kommun får pengar till material kring kreativ matematik för sina barn.
Vålbergsskolan i Karlstad kommun, får pengar till legolådor, ritningar och byggnation till sina förskole-, låg- och mellanstadiebarn.
Förskolan i Grums kommun, får pengar till utomhusexperiment och tekniklådor.
Teknikerjakten är en del av ett långsiktigt samarbete mellan Karlstads universitet och Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond. Fonden arbetar med att främja framtidssatsningar inom naturvetenskaplig och teknisk utbildning. Målet med Teknikerjakten är att fler ungdomar ska intressera sig för teknik och naturvetenskap.