Överfullt när schlagerkungen kom
2003-03-17Älskad och hatad. Hyllad och föraktad. Meningarna gällande skivbolagsdirektören och entreprenören Bert Karlsson går isär. Hur som helst var intresset extremt stort när han besökte entreprenörsdagen 2003.
Den stora uppslutningen gjorde att Bert Karlsson fick börja en dryg halvtimme efter utsatt tid. När arrangörerna tvingades stänga insläppet till Aula Magna ringlade fortfarande långa köer utanför och viss frustration uppstod bland dem som inte kom in.
– Det är verkligen jätteroligt att så många vill komma men vi kan ju tyvärr inte göra så mycket mer än att släppa in så många som får plats, förklarade en av arrangörerna.
När Bert Karlsson slutligen kliver in på scenen mottas han som en smärre rockstjärna. Applåderna och ovationerna avbryts direkt av att hans mobiltelefon ringer, ett inslag i Bert Karlssons liv som Fame Factory-tittare väl känner igen. Är mobiltelefonen avstängd kan man ju missa en viktig affär har han sagt. Och det är det som är grejen. Måhända kallar man honom slusk, måhända kultfigur, men affärsman ut i fingerspetsarna är han. Det kan tyckas lite konstigt från en man som saknar utbildning i marknadsföring och endast har haft två "vanliga" jobb.
– De fick jag sparken från efter några månader, säger han. Och marknadsföring, det är självklart bra att ni läser det, men det handlar än mer om magkänsla.
Sin bana som affärsman började han utanför en sportarena. Allt var slutsålt och han tänkte att han kunde hitta en biljett på svarta marknaden. Han fann en försäljare med biljetter som sålde dessa för dryga 20 kronor mot det ordinarie priset på 8 kronor. Precis när unge Karlsson ändå ska slå till kommer en polis fram varför svarta börshandlaren tvingas sälja biljetten till ordinarie pris. Bert Karlsson ser sin chans, köper alla biljetter och säljer de sedan vidare och gör sin första affärsvinst.
Historierna avlöser sedan varandra under den timme som han pratar. Som den då Expressen skulle göra ett reportage från Sommarland i Skara. Dagen var planerad på förhand och en flygbild skulle tas.
– Då stängde jag alla infarter till Sommarland utom en. Det blev över en mil kö. Det blev en kanonbild.
I musikbranschen hamnade Bert Karlsson 1968 då han började boka upp dansband och försörjde sig på sonens barnbidrag. Och därefter har det rullat på även där. I årets schlagerfinal har han intressen i i stort sett alla finalbidrag. Nu tänker han även ta sina artister till en ny nivå. Hans nästa projekt är nämligen att ge sin in på kokboksmarknaden, inspirerad av tv-kocken Tina Nordström.
– Hennes bok har blivit en jättegrej. Det är helt rätt. Jag kommer få en omsättning på över tio miljoner på bara den här grejen.
Grejen! Ja, det är att göra hemma-hos-reportage hos schlagerstjärnorna och kombinera det med deras egna recept.