Outsourcing-trenden ställer nya krav på offentliga organisationer
2011-01-08Den offentliga sektorn lägger i allt större utsträckning ut viktiga välfärdstjänster på entreprenad. Det ställer nya krav på förmågan att kunna styra sina leverantörer. Offentliga organisationer måste säkerställa att leverantörerna verkligen levererar det som har avtalats.
Forskning på Handelshögskolan vid Karlstads universitet visar att organisationer som anlägger ett helhetsperspektiv på styrningen av sina leverantörer är de som lyckas bäst. I vissa fall kan dock upphandlingslagstiftningen försvåra snarare än underlätta en bra styrning.
Sven Siverbo, professor i redovisning, har just fått sin vetenskapliga artikel "Governing cooperation hazards of outsourced municipal low contractibility transactions: An exploratory configuration approach" accepterad för publicering i den ansedda internationella ekonomistyrningstidskriften Management Accounting Research. Artikeln är samförfattad med Tobias Johansson vid Örebro universitet och tar sin utgångspunkt i att den offentliga sektorns organisationer i allt större utsträckning outsourcar, köper in viktiga välfärdstjänster från företag, och att det ställer krav på dessa organisationer att kunna styra leverantörerna. Det vill säga att säkerställa att leverantörerna verkligen levererar det som har avtalats.
I centrum för undersökningen står vård- och omsorgsverksamhet och viss skolverksamhet som lagts ut på entreprenad, vilket är verksamheter som på goda grunder kan antas svårstyrda. Studien visar att organisationer som anlägger ett helhetsperspektiv på styrningen av sina leverantörer är de som lyckas bäst.
För den enskilda organisationen handlar det om att utifrån den situation den befinner sig i - exempelvis vilken konkurrens som finns på marknaden, vilket beroendeförhållande man har till leverantörerna och om man har lagt ut mer eller mindre än marknaden tål - anpassa sina styrningsmetoder. Det kan handla om att anta en förtroendebaserad strategi istället för en marknadsbaserad i valet av leverantörer och i så fall använda "lagom" mycket formella styrmedel i styrningen för att inte förstöra den förtroendefulla relationen till leverantörerna. Om mer marknadsorienterade strategier väljs måste organisationen vara beredd att utveckla mer ambitiös formell styrning av sina leverantörer. En intressant observation var också att LOU - Lagen om offentlig upphandling - försvårar för de offentliga organisationer som befinner sig i en situation där förtroendeorienterad strategi i förhållande till leverantörerna verkar mest vettig.

