Otrygga jobb hot mot hälsan
2005-04-04En del jobb är inte stort bättre än arbetslöshet. I alla fall inte om man ser hur otrygga anställningar påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande. Bengt Starrin, professor i social arbete, och Staffan Jansson, professor i folkhälsovetenskap, vid Karlstads universitet har studerat fenomenet.
I den nya studien har forskarna samlat in uppgifter från nära 12 000 personer, uppdelade i fem grupper. En grupp bestod av arbetslösa och de andra fyra grupperna hade anställningar med varierande anställningstrygghet och arbetsförhållanden.
Bakgrunden till studien är de förändringar som skett på arbetsmarknaden. Forskarna vill veta mer om hur korta, behovsanpassade anställningar påverkar arbetstagarna. De frågar sig om den traditionella skiljelinjen vad gäller hälsa mellan de som har jobb och de arbetslösa består.
Resultatet av studien visar, inte så förvånande, att de som har ett tryggt, fritt och utvecklande jobb också har den bästa hälsan. Men forskarna fann också att de som har ett otryggt, ofritt arbete som inte ger någon personlig utveckling har lika dålig hälsa som de arbetslösa.
Forskarna ser också en tydlig könsskillnad i materialet. Män vinner mer på att ha trygga och bra jobb, än kvinnor i samma läge. Förklaringen, tror Bengt Starrin och Staffan Jansson, är att kvinnor har fler påfrestningar vid sidan om yrkeslivet i och med att det fortfarande ofta är kvinnan som tar störst ansvar för hem och familj.