Öppet seminarium om konst och konstnärskap
2022-11-17Vad är det som ses som konst i västvärlden 2022? Vilken roll har konstnären i samhället? Och vilken roll har utbildning och forskning för förverkligandet av de visioner konstnärer har? Koreografen och konstnären Efva Lilja resonerar kring dessa frågor vid ett högre seminarium i slutet av november, arrangerat av den tvärvetenskapliga sammanslutningen KVG, Kunskapsformer inom visuell gestaltning.
Efva Lilja arbetar med koreografi som dans, bild och text. Det nära, vardagliga omformuleras och ges alternativa uttryck som inbjuder till reflektion och dialog om vår samtid. Hennes verk omskrivs som vackra, poetiska, kontroversiella och banbrytande, verk som visats i ett fyrtiotal länder och böcker som översatts till ett flertal språk. Efva Lilja har mottagit ett flertal priser och utmärkelser för sin konst. Nu senast Gannevikstipendiet 2022. Den 24 november besöker hon Karlstads universitet för att hålla ett öppet seminarium med titeln ”Att leva nyfiken - ett performativt föredrag om konst som samhällsomstörtande kärleksförklaring”, som ingår i KVG:s serie av högre seminarier.
- Det västerländska konstbegreppet imploderar och omstöps i raskt tempo, säger Efva Lilja. I politiska förändringsprocesser, är konstnären en avgörande aktör. Många av oss vill arbeta med praktiker som blir inkluderande, kärleksfulla och ansvarstagande, samtidigt som nyskapande uttryck kan upplevas provocerande eller i bästa fall aktiverande. Vilken roll kan vi ta med våra olika uttrycksformer och arbetsmetoder? Vilken roll har utbildning och forskning för förverkligandet av de visioner vi bär? Jag vill ge er del av mina erfarenheter och insikter från mitt och andras arbete med koreografi, bildkonst och musik och sedan samtala med er.
Jenny Lindevall, proprefekt vid Institutionen för konstnärliga studier, ser fram emot seminariet och hoppas att det blir välbesökt.
- Det är första gången som KVG bjuder in en koreograf och dansare till ett högre seminarium vilket känns jättekul. Seminarierna är öppna för alla och vill locka så många möjligt inom visuell gestaltning, vi vill visa den praktiska kunskapen kopplad till teori och forskning. Vi hoppas att så många som möjligt som jobbar med forskning anknuten till konstnärliga studier vill närvara.
När: 24 november, kl. 14.00–16.00
Plats: Karlstads universitet, 7B206
Öppet seminarium.
KVG är en flervetenskaplig sammanslutning av ämnena konst och bildgestaltning, konst- och bildvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, ingenjörsvetenskap samt dans. Den gemensamma plattformen återfinns i praktiken inom visuell gestaltning. KVG arrangerar återkommande öppna föreläsningar och seminarier om olika kunskapsformer inom visuell gestaltning.