Online i världen och vardagen
2009-05-05Den 7 och 8 maj samlas internationella medieforskare till ett symposium vid Karlstads universitet. På torsdagen håller tre brittiska forskare föreläsningar om kommunikation och beteende i den nya digitala tidsåldern. Fredagen ägnas åt olika workshoppar, som bland annat behandlar samhällsjournalistik, online-musik-communities, genusperspektiv och feminism på nätet, spam-kulturen, nätporr samt konsumtionen av krigsspel och krigsbilder på nätet.
Det är Medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet som bjudit in till symposiet. Temat är "Online Territories: Globalization, Mediated Practice and Social Space", vilket också är titeln på en kommande bok som Karlstadforskarna Miyase Christensen, André Jansson och Christian Christensen står bakom.
- Webben har helt förändrat vårt sätt att kommunicera med varandra och även med vilka vi har kontakt. Online-tjänster påverkar våra konsumtionsmönster, opinionsbildning, vår bild av mediernas rapportering och trovärdighet, ja listan kan göras lång. Utvecklingen är genomgripande och snabb i alla delar av världen. Därför är det angeläget att forska om detta och att forskare från olika håll i världen möts för att utbyta kunskap, säger Miyase Christensen, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet.
Konferensen börjar torsdagen den 7 maj kl.13.00 i Geijersalen (12B 150) med föreläsningar av tre brittiska forskare: Cornel Sandvoss är från University of Surrey och har bland annat skrivit boken "Fans - The mirror of consumption". Han kommer att prata om "Fandom Online", idoldyrkan på nätet. Des Freedman forskar vid Goldsmiths University och diskuterar de nya arenorna i det digitala samhället. Han har tidigare skrivit boken "The politics of Media Policy" och har även studerat mediebilden av kriget i Irak. Olga Bailey är från Nottingham Trent University och kommer att prata om webben som ett sätt för olika etniska minoritetsgrupper att bli synliga och skapa opinion. Hennes forskningsområde rör sig bland annat kring etnisk kommunikation och globalisering. Olga Bailey är också medförfattare till boken "Transnational Lives and the Media: Re-imagining Diasporas".
Konferensen fortsätter fredag den 8 maj med diskussioner kring webben; vårt sätt att kommunicera och konsumera online samt globalisering, genusperspektiv och etnicitet.
Konferensen arrangeras av forskargruppen The Media and Community Research Group vid Karlstads universitet, med stöd av Riksbankens jubileumsfond.