Omvårdnadsforskningens dag på Karlstads universitet
2012-04-03Den 28 mars var det omvårdnadsforskningens dag på Karlstads universitet. Under hela dagen pågick öppna föreläsningar om allt från omvårdnadsforskningen utveckling i Sverige till pågående forskning, examensarbeten och kommande avhandlingar.
Först ut på programmet var Elisabeth Hamrin, professor emerita och hedersdoktor vid Karlstads universitet. Han talade om den tidiga omvårdnadsvetenskapens utveckling i Sverige.
- I början på 80-talet fanns högst en handfull disputerade i ämnet, säger Elisabeth Hamrin. Men glädjande nog har det varit en närmast explosionsartad utveckling och nu finns det minst 1 000 sjuksköterskor som disputerat.
Bok om omvårdnadsvetenskapens historia
De första sjuksköterskorna som disputerade var tre till antalet och året var 1978. Nu håller Elisabeth Hamrin, tillsammans med en grupp kollegor på och skriver en bok om omvårdnadsvetenskapens historia i Sverige.
- Vårt syfte är att beskriva och analysera den tidiga utvecklingen av omvårdnadsforskningen i Sverige, för att ge kommande generationer en bas att stå på, säger Elisabeth Hamrin. Vi vill också bidra till den fortsatta kunskapsutvecklingen inom området vård, utbildning och forskning.
En dag för praktiker, lärare, forskare och studenter
- Den här dagen riktar sig till yrkesverksamma sjuksköterskor, studenter i utbildningen, doktorander, forskare och lärare, säger Maria Larsson, universitetslektor i omvårdnad, som är en av dagens arrangörer tillsammans med Carina Bååth också hon universitetslektor i omvårdnad. Därför är vi glada över att kunna erbjuda ett så brett program med föreläsare, både från Karlstads universitet och olika verksamheter inom Värmlands landsting och kommuner.

