Ömsesidig nytta för mentor och adept
2008-04-28Det märks tydligt att personkemin stämmer. Niklas Pettersson och Harald Quist har träffats ungefär en gång i månaden sedan i november. Ibland över en lunch, ibland över en kopp kaffe. Niklas Pettersson är systemarkitekt på Sogeti och mentor åt Harald Quist, som går andra året på dataingenjörsprogrammet.
När mentorsprogrammet presenterades för studenterna, valde Harald Quist Sogeti, ett av Sveriges största IT-företag. Företaget hade gjort ett gott intryck vid tidigare presentationer och hade en ledig och positiv stil i sin marknadsföring. Han lyfter fram vikten av att ha en bra mentor.
Ömsesidig nytta
- Mentorn påverkar helt klart framtida val av inriktning på både studier och jobb. Vi har lärt känna varandra bra och frågorna har kommit naturligt. Niklas har varit generös med att dela med sig av sin erfarenhet och jag har fått bra tips inför framtiden. I och med att han också varit student i Karlstad och gått samma utbildning som jag, har han även kunnat ge tips på vilka kurser som är bra att ha med sig, säger Harald Quist.
Sogeti i Karlstad har en uttalad ambition att samverka med universitetet och mentorsprogrammet är en del.
- Det kan vara svårt för studenterna att se skillnad på IT-företagen vid bara en kort presentation. Mentorsprogrammet ger oss möjlighet att skapa riktiga, lite djupare relationer med studenterna, bygga förtroende och ge en verklig bild av branschen och företaget. Vi har idag brist på duktiga, drivna och intresserade medarbetare. Så det handlar både om att hitta rätt kompetens, men också rätt person för jobbet, säger Niklas Pettersson.
Viktig personkemi
Vägvalet är den enhet inom universitetet som organiserar mentorsprogrammet. Idag har cirka 100 av universitetets studenter mentorer bland regionens företag och organisationer. Det är adepten som ska vara den aktiva parten, mentorn den som har erfarenheten och svaren.
- Som adept gäller det att vara aktiv, att fråga, fråga och fråga igen, gärna om sådant som man inte själv kan söka svaren på. Det handlar om alltifrån tips på vilka kurser som är bra att ha med sig till feedback på CV och tips på kontakter efter studierna, säger Harald Quist.
För Niklas Pettersson som befinner sig i den rörliga IT-branschen är kontakten med studenter även ett sätt att ta del av tankar, idéer och attityder hos den yngre generationen. Och inte minst att få kontakter bland unga, duktiga människor.
Hur ska då en bra mentor vara?
- Jag tycker en av huvudpoängerna är att man själv listar ut hur man kan vara till nytta för den som är adept, utifrån vilken erfarenhet man har. Jag fick ett omfattande material från Vägvalet vid introduktionen, men i ärlighetens namn tror jag att det beror på personerna själva hur det blir. Det jag kan ge är en inblick i hur det är att jobba därute i verkligheten, mina erfarenheter från jobb i USA till exempel, och lite kring vad just det företag som jag jobbar på letar efter när vi söker folk, säger Niklas Pettersson.
Barcelona väntar
Relationen mentor-adept avslutas i juni för Niklas Pettersson och Harald Quist. Och för Harald väntar studier och examensjobb i Barcelona:
- Det är ett utbyte som Karlstads universitet har. Jag har inte riktigt koll på vart jag ska bo än, men det ordnar sig nog. Ska bli kul att träna spanskan också. Vad som händer sedan vet jag inte, men jag får väl ringa Niklas och höra om det finns något intressant på gång!