Om hjärtat stannar
2007-12-04Nu har även universitetet en defibrillator för att snabbt kunna hantera ett eventuellt hjärtstopp. En defibrillator ökar chanserna att överleva ett hjärtstopp med 2-3 gånger om defibrillering sker tidigt.
Ambulansen kan ha 10 minuters körtid upp till universitetet. Tiden till första defibrillering är direkt avgörande för överlevnadschansen vid hjärtstillestånd. Enligt Svenska rådet för hjärt-lungräddning minskar överlevnadschansen med upp till 10 procent för varje oanvänd minut. Det är därför mycket viktigt att larma omgående vid ett misstänkt hjärtstopp.
Defibrillatorn är placerad i receptionen/växel i ett vitt väggskåp. Receptionen/växeln utgör universitetets interna larmcentral som vid ett samtal om misstänkt hjärtstopp larmar nio medarbetare via personsökare. Dessa tar sig till platsen för att gemensamt utföra hjärt- och lungräddning.
Hittills har 19 personer i servicefunktioner och larmorganisation fått utbildning i manuell hjärt- och lungräddning, defibrillering och luftvägsstopp. Förhoppningen är att fler ska kunna erbjudas utbildningen.
Vid ett misstänkt hjärtstopp:
• Larma SOS ALARM på 112 - uppge var hjärtstoppet är, vad du heter och var man kan nå dig.
• Larma reception/växel - uppge var hjärtstoppet är, vad du heter och var man kan nå dig.
• Om möjligt påbörja bröstkompression och konstgjord andning.
• Skicka en vägvisare att möta ambulansen.