Ökad affärskapacitet och hållbarhet genom en inkluderande kultur – går det?
2023-05-11Under projektet DEBUTING kommer tio regioner spridda över hela Europa samverka kring frågor relaterade till genus, mångfald och inkludering med koppling till utformning av politiska verktyg. Detta görs för att stötta små- och medelstora företag med att öka deras affärskapacitet och hållbarhet genom att införa en inkluderande kultur som bygger på jämställdhet.
DEBUTING är ett Interreg Europe-finansierat projekt som startade 1 mars 2023 och pågår i fyra år fram till 28 feb 2027. Nyligen hölls en kickoff för projektet, där Karlstads universitet var värd. Ca 40 personer deltog.
10 europeiska regioner ingår i projektet DEBUTING för att arbeta med frågor relaterade till genus, mångfald och inkludering med koppling till utformning av politiska verktyg, som exempelvis klusterstrategier och smart specialiseringsstrategi. Inom partnerskapet ingår såväl ansvariga företrädare för regionala organisationer som representanter för olika klusterorganisationer.
Karlstads universitet kommer att bistå med analyser och kunskapsförmedling samt generera förutsättningar för mer forskning. Hur kan kluster spela en större roll i stödet till företag och deras affärsutveckling genom att aktivt införa ett mångfalds- och genusperspektiv? Och vilka utmaningar finns att förhålla sig till? Projektet kommer genom de aktiviteter som ska genomföras, bidra till erfarenhetsutbyten och implementering av goda exempel, men också ge rekommendationer för policys på EU-nivå utifrån de lärdomar projektet genererat.
- Karlstads universitet tar en aktiv roll i att ge stöd åt det förändringsarbete som ska ske, i viljan att åstadkomma bättre affärsmöjligheter och bättre arbetsmiljöer när man lyckas jobba utifrån medvetenhet om, samt ha verktyg för, att ta vara på mångfald och jämställdhet på riktigt. Vi har erfarenhet av att det många gånger är svårt att lyckas med detta och vill själva ständigt bli bättre, i vår egna organisation och i de verktyg vi kan erbjuda baserat på kunskap. Genom att delta i projektet som en rådgivande partner får vi också del av de mer specifika utmaningar som finns runt om i Europa på olika sätt och ger oss förutsättningar att stärka våra utbildningar, våra uppdragsutbildningar och vår förmåga att bedriva forskning som ger effekt, säger Erica Åkerberg, forskningsrådgivare vid Grants and Innovation Office och projektledare för Karlstads universitets del i projektet.
Under kick-offen presenterades Grants and Innovation Office (GIO) av avdelningschef Håkan Spjuth, samt Karlstads universitets tvärvetenskapliga Centrum för Genusforskning (CGF), genom lektor Tara Mehrabi. Det är GIO och CGF som ingår i projektet för Karlstads universitets del. Håkan Spjuth presenterade Akademin för smart specialisering, det strategiska samarbetsavtal som finns sedan lång tid tillbaka mellan Karlstads universitet och Region Värmland. Inom ramen för det samarbetet togs tidigt initiativ för ökad jämställdhetsintegrering, något som lagt grund för delar av det som görs idag. Ett gott exempel på det är etableringen av Genusakademin, ett projekt som etablerats inom ramen för samarbetet och som processledare Manuel Almberg Missner presenterade under mötet. Målen för de deltagande företagen var att utifrån den egna situationen utveckla sin förmåga att utmana normer och maktstrukturer, och använda mångfald och jämställdhet som verktyg för ledarskap, innovation, rekrytering och affärsfördelar. CGF kommer, utifrån den metodik och de erfarenheter som arbetats fram inom Genusakademin, sprida kunskap till partnerskapet inom DEBUTING och vidareutveckla arbetet i en kommande satsning.
Under DEBUTING-projektets gång kommer interregionala projektmöten genomföras hos alla de olika projektdeltagarna, där mötet i Karlstad var en startpunkt. Dessutom kommer ett 80-tal möten med regionala intressentgrupper genomföras för att analysera och överföra goda idéer till nya åtgärder för bättre politiska instrument och handfasta råd för framgångsrikt förändringsarbete. Karlstads universitet kommer dessutom att genomföra 6 digitala tematiska seminarier, och ett antal personalutbyten mellan parterna kommer genomföras.
- Vi startade projektet med ett perfekt planerat och organiserat projektmöte i Karlstad/Värmland. Det var en intensiv men också mycket intressant dagordning, genom vilken projektpartnerna kunde få otroligt många nya intryck och idéer på temat jämställdhetsintegrering och genusmedvetenhet redan vid det första projektmötet. Det är verkligen imponerande vad som har arbetats och gjorts på detta område i Värmland under många år! Jag tror att vi som projektpartner kan lära oss mycket av dessa erfarenheter, menar Judith Bartschat, som representerar RegioClusterAgentur for innovation and transformation in Baden-Württemberg, Tyskland. Vi vill använda denna kunskap för att specifikt och effektivt få upp jämställdhet och inkludering på agendan i klusterinitiativen, i företagen och på politisk nivå.
FAKTARUTA:
Interreg Europe är ett interregionalt samarbetsprogram som finansieras av Europeiska unionen. Europeiska unionen strävar efter att minska skillnaderna i utveckling, tillväxt och livskvalitet i och mellan Europas regioner.
De partners som ingår i projektet DEBUTING är:
- Region Värmland (projektägare)
- Karlstads Universitet
- Lapland Regional Council, Finland
- Regional Development Agency North-West, Rumänien
- ecoplus. Business Agency of Lower Austria, Österrike
- Prime Minister‘s Office, Ungern
- ART-ER Joint Stock Consortium Company Emilia Romagna, Italien
- SODENA Navarra Development Agency, Spanien
- Pomorskie Voivodeship, Polen
- Grand E-nov+, Frankrike
- VDI/VDE-IT/RegioClusterAgentur Baden-Württemberg, Tyskland
DEBUTING förväntas bidra till:
- två operativa program inom ramen för Europeiska regionala utvecklingsfonden för investeringar för tillväxt och sysselsättning
- sex strategier för smart specialisering och genom dem till
klusterstrategier - en nationell klusterstrategi i Ungern och till ett klusterpolitiskt program i regionen Niederösterreich i Österrike.
- EU:s strategi för små och medelstora företag
- EU:s Jämställdhetsstrategi 2020-2025, som fastställer en vision, politiska mål och åtgärder för att göra konkreta framsteg när det gäller jämställdhet i Europa och för att uppnå de hållbara utvecklingsmålen
- Att öka medvetenheten via kluster om potentialen i att anta jämställdhetsstrategier
- Att öka effektiviteten i befintliga åtgärder, utforma nya, mer innovativa åtgärder och förbättra övervakningen och utvärderingen med lämpliga indikatorer
- Öka medvetenheten och kapaciteten hos beslutsfattare och kluster för att ta itu med jämställdhet inom industrin som en avgörande faktor för att små och medelstora företag ska kunna växa och bli mer konkurrenskraftiga.