Nyttan i fokus på doktorandkurs
2013-12-09Förra veckan avslutades tredje upplagan av doktorandkursen Att nyttiggöra forskning och vetenskap. Hur man lyfter fram värdet av sin forskning och hur den kommer samhället till gagn har stått på schemat.
Hur säljer man in forskning och innovationer till en eventuell finansiär? Svaret på den frågan är egentligen en rad motfrågor: vem är det man presenterar för? Hur mycket kan de om ämnet? Vad är det som gör en forskare attraktiv i en finansiärs ögon?
Det här är något som många doktorander förr eller senare ställs inför. Kursen Att nyttiggöra forskning och vetenskap är ett samarbete mellan universiteten inom Fyrklövern. Doktorander får lära sig att se på sin forskning från ett nyttoperspektiv och presentera den på ett förenklat och säljande sätt, en så kallad pitch, för finansiärer, kunder och andra som kan tänkas kunna ha nytta av resultaten.
Sprida resultat på nya sätt
De traditionella sätten att sprida forskning är att publicera resultaten i vetenskapliga tidskrifter och genom undervisning. Med kursen som hjälp kan enskilda forskare eller forskargrupper få mer tips och tricks som hjälper dem att låta resultaten komma till nytta för samhälle, näringsliv och akademi. Andra delar som ingår i kursen är hur man avgör potentialen i en ny idé, hur man bygger nätverk och mer praktiska moment som patentregistrering och skydd.
Tvärvetenskapliga diskussioner
23 doktorander inom vitt skilda forskningsområden och i olika stadier i sin forskning gick årets kurs, och flera vittnar om nyttan.
- Det har varit otroligt nyttigt att lära sig presentationsteknik och att verkligen öva på att få andra intresserade, säger Viktor Dahl, doktorand vid Örebro universitet, som forskar i politisk extremism bland unga.
Julio Angulo, doktorand inom informatik vid Karlstads Universitet, håller med:
- Det var nyttigt att få chansen att konkretisera en idé, göra den starkare och presentera den på ett övertygande sätt. Det var även bra att vi lärde oss hitta nya vägar för att söka forskningspengar. Men också att jag fick möjligheten att börja nya vänskaper men folk som kanske man skulle ha inte träffat annars.
Något annat som blir tydligt inte minst vid utvärderingen av kursen, är att forskarna kan dra nytta av de interdisciplinära diskussionerna som ofta uppstår under kursens gång:
- Det är verkligen en sak som jag har saknat, att diskutera tvärvetenskapligt med andra doktorander som kanske inte är insatta i just mitt fält. Det väcker många nya funderingar och ger mig nya perspektiv på min forskning, säger Erika Lundby, doktorand på området socialt arbete vid Linnéuniversitetet.
Hög nivå på pitcherna
Under examinationsdagen fick doktoranderna tillfälle att visa upp vad de lärt sig vid en muntlig examination, eller pitch, inför en panel som gav konstruktiv kritik på pitchens innehåll och hur den framfördes. I panelen fanns bland andra Gert Nilson, Jernkontoret.
- Nivån har genomgående varit mycket hög. Doktoranderna får här lära sig saker som alltid kommer att vara aktuella, långt efter att de kunskaper som de förvärvat som doktorander är föråldrade, säger han. Jag är van att lyssna på pitchar som de här, och generellt sett ökar kvalitetsnivån. Det sker en allmän uppryckning, och den här dagen var ett tydligt bevis på det.
Viktigt att forskare närmar sig näringslivet
Med som inledningstalare på examinationsdagen var också Tobias Krantz, före detta högskole- och forskningsminister, numera chef för utbildning, forskning och innovation vid Svenskt Näringsliv. Han poängterade vikten av att forskare i Sverige närmar sig näringslivet direkt och tänker i nya banor för att nyttiggöra sina resultat.
Vad är egentligen hindret för att forskningen ska komma näringsliv och samhälle till del?
- Till viss del är det så att drivkrafterna inom akademin inte är tillräckligt starka. Det kanske är bättre om forskaren är ute på ett företag eller en institution och direkt bidrar till att resultaten kommer till användning i stället för att enbart göra en akademisk dokumentation. Det finns det lite för få incitament för det idag.
Vad gör Svenskt Näringsliv för att främja att forskningen nyttiggörs?
- Vi försöker påverka politiken. Vi vill till exempel se en förändring av skatteförändring som innebär en reducering av arbetsgivaravgifterna för forskningspositioner. På så vis kommer fler forskningsprojekt startas ute i företagen.
Vad är ditt råd till forskare som vill få ut sina resultat på bredare front?
- Var öppen för omvärlden och skaffa omvärldskontakter. Om du har möjlighet, rör på dig och ge dig ut i näringslivet och jobba. Försök tänka okonventionellt. Massor av företag visar intresse för forskningsområden som kanske inte är de förväntade. En fordonstillverkare kan vara intresserad av beteendeforskning och psykologi för att ta reda på hur de som ska sitta bakom ratten fungerar. För företag som är verksamma i Asien kan kulturell och politisk kompetens vara intressant.
Kursen Att nyttiggöra forskning och vetenskap är en kurs på 4,5 hp som anordnas i samarbete mellan Karlstads universitet, Örebro universitet, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet. Nästa kurstillfälle är hösten 2014.
Vill du veta mer om kursen, kontakta Sofia Andersson, sofia.andersson@kau.se eller på ankn 2409.









