Nytt sätt få folk till forskningsstudier
2009-02-02Forskare vid Karlstads universitet har skapat en portal för att effektivt och enkelt kunna hitta deltagare till olika psykologiska studier. Den går under namnet Deltagarportalen.se och lanserades den 1 februari.
Bakom idén till Deltagarportalen.se står forskningscentrumet Samot och psykologiforskarna Margareta Friman, föreståndare och docent i psykologi, Lars E Olsson, doktor i psykologi, samt Jörg Pareigis, doktorand i företagsekonomi. Samot är ett Vinn Excellence Center som bedriver kollektivtrafikforskning, och förkortningen står för The Service and Market Oriented Transport Research Group.
Bakgrund
Inom ämnet psykologi bedrivs många olika studier och det finns ett stort behov av deltagare, respondenter som forskarna säger, till dessa. Därför bygger man nu upp en portal där man på ett snabbt och enkelt sätt kan få tag på deltagare. Samma deltagare kommer att kunna användas till flera olika studier. Till denna portal kommer i första hand studenter och anställda vid Karlstads universitet att rekryteras. För studenter kan det vara en spännande och nyttig erfarenhet att delta i en studie, samt ge en inblick i forskning.
Hur går det till?
Till att börja med kommer endast studenter och anställda vid Karlstads universitet att få information om portalen. De som är intresserade av att delta i olika studier får sedan själva gå in och registrera sig i portalen. Deltagare till olika studier kommer slumpvis att väljas ut i portalen. Sedan är det helt upp till deltagaren själv om han eller hon önskar delta eller inte. Man förbinder sig inte till något i och med sin anmälan till portalen. Allt är frivilligt och man kan när som helst välja att avbryta sitt deltagande. Alla resultat är anonyma. Deltagarna administrerar själva sina uppgifter i portalen. Beroende på studie och dess omfattning utgår en ersättning till de som deltar, det kan exempelvis vara i form av biocheckar, presentkort eller kontanter.
Vilka sorts studier?
Det kan handla om enkätsvar, gruppexperiment, intervjuer, fysiologiska tester, dagboksskrivande i ett specifikt ämne och simuleringsexperiment. Det är stor bredd på den forskning som bedrivs och det finns många olika metoder att använda. Inom Samot kommer man att använda deltagarna till olika studier inom transportforskningen.
Här hittar du deltagarportalen.se
För mer information kontakta gärna:
Lars E Olsson, e-post: lars.e.olsson@kau.se eller 054-700 2498.
Jörg Pareigis, e-post: jorg.pareigis@kau.se eller 054-700 2339.