Nytt innovationskontor
2010-07-13Mittuniversitetet, Linnéuniversitet och universiteten i Karlstad samt Örebro har enats om att skapa ett gemensamt innovationskontor som hålls ihop i ett nätverk kallat Fyrklövern.
Det ska arbeta tillsammans med samordnade insatser.
- Vi prioriterar upp arbetet med forsknings- och innovationsstöd, går från ord till handling. Det är en del av att vara ett modernt universitet, säger Håkan Spjuth som för Karlstads universitet är projektledare för arbetet med innovationskontoret.
Ett kännetecken för moderna universitet är att konsekvent arbeta med gränsöverskridande samarbeten, både mellan ämnen och fakulteter och med näringsliv och offentlig sektor. Tanken är nu att på samma sätt samarbeta runt ett innovationskontor.
Kontor på distans
Fyrklövern skiljer sig från de övriga sju som inrättas vid landets lärosäten. Kontoret ska drivas i nätverkssamarbete där den stödjande verksamheten sker gemensamt och ofta på distans. Förväntningen är också att formen ger stora möjligheter till samarbete inom utbildning och forskning.
- Innovationskontoret ska svara upp mot tre syften. Det ska öka antalet forskningsbaserade innovationer, ge ett professionellt stöd till forskare i kommersialiseringsprocessen samt bidra till att forskning i högre utsträckning kommer
till nytta.
Råd och stöd
Fyrklövern kommer att vara verksamt i den tidiga fasen av en kommersialiseringsprocess. Det innebär konkret hjälp och stöd från formulering av forskningsprojekt till rådgivning vid så kallad avyttring av immateriella rättigheter. Ambitionen är att kontoret därigenom ökar kunskapsnivån bland forskare och doktorander vad gäller kommersialiseringsfrågor.
Starka områden
- För att nå bra resultat har vi identifierat våra gemensamma styrkeområden. Det rör sig om fem forskningsområden där vi står särskilt starka. Områdena har också stor betydelse för samhället runt omkring oss.
De fem områdena är "Tjänste- och entreprenörsforskning", "Skogen som resurs", "Hållbar utveckling", "Livsstil, hälsa och upplevelser" samt "Produktionssystem och industriteknik". Med den utgångspunkten ska innovationskontoret, också aktivt medverka i respektive regions innovationssystem och nätverk. På det viset kan 81 000 studenter, drygt 1 300 doktorander, 300 professorer och 5 100 anställda knytas samman med det omgivande samhället. Det ska ge fler samarbeten och nya innovationer.
- Satsningen på innovationskontor ger oss möjlighet att utveckla innovationsstödjande metoder, arbetssätt och processer. Det tror vi stärker svensk tillväxt och därför är det viktigt att satsningen får fortsätta över längre tid, säger Håkan Spjuth.