Nytt forskningsprojekt ska bidra till bioekonomi i skog och skogsindustri
2016-10-12Omställning och hållbarhet är centrala begrepp i avtal, program och strategier globalt, regionalt och lokalt. I Värmland kopplar regionens strategi mot EU:s bioekonomistrategi och FN:s hållbarhetsmål efter klimatmötet i Paris. Nu har Region Värmland beviljat Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande vid Karlstads universitet, drygt 1,4 miljoner kronor för ett nytt forskningsprojekt om bioekonomi och processer för omställning inom skog och skogsindustri.
Projektet ”Omställning till en ansvarsfull skoglig bioekonomi” sträcker sig fram till 2018. Hela projektet har en budget på 2,8 miljoner kronor, varav hälften finansieras av Region Värmland och återstående delen av Karlstads universitet. Forskningsprojektet ingår i specialiseringen ”Skoglig bioekonomi” inom ”Akademin för smart specialisering” – en plattform som startades tidigt i våras av Region Värmland och Karlstads universitet. Syftet är att förnya värmländskt näringsliv, offentlig sektor och forskningen vid Karlstads universitet och sträcker sig till år 2020.
-Vi har ett antal stora samhällsutmaningar som kräver nya lösningar för att uppnå ett mer hållbart samhälle. Målet inom det här projektet är att ta fram ny kunskap om processer för omställning och bioekonomi och stärka forskningskompetensen. Vi kommer också att bygga internationella nätverk och öka Värmlands synlighet internationellt i dessa sammanhang, berättar Ida Grundel, biträdande lektor i kulturgeografi och en av forskarna i projektet.
Ökad innovationskraft
Projektet ska även leda till att skapa en bred samverkan inom det regionala innovationssystemet i Värmland. Det knyter an till ett föregående projekt inom området bioekonomi, som även det beviljades medel av Region Värmland, och där klusterorganisationen The Paper Province var en aktiv samarbetspartner.
-Offentliga aktörer och företag kommer att få ökade kunskaper om skoglig bioekonomi och processer för omställning. Genom ökade kunskaper kan innovationskraften i Värmland öka. Vi hoppas också kunna förstärka satsningen bland annat genom ytterligare en forskningsansökan, som vi nyligen skickat till NordForsk efter att ha gått vidare till en andra utlysningsomgång, säger Margareta Dahlström, föreståndare för CRS, Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande.
I projektet ingår en post doc-tjänst/biträdande lektor i kulturgeografi med 80 procents forskningstid samt 20 procents forskningstid för en professor inom innovation och regional utveckling.

