Nyheter för blivande mäklare och fastighetsförvaltare
2009-02-16Fastighetsekonom-programmet har inför höstens start genomgått något av en "makeover". Efter en ordentlig genomgång tillsammans med lärare, studenter och branschrepresentanter har programmet förstärkts med bland annat kurser i projektledning, och inte minst arbetsplatspraktik.
Fastighetsekonomprogrammet är ett program som hunnit få åtta år på nacken. Programmet har haft en bra tillströmning av studenter och hör till ett av de populäraste som universitetet erbjuder.
- Vi har löpande justerat kurser inom programmet utifrån kursvärderingar och diskussioner med studenter i vårt programråd. Men nu var det dags för en mer genomgripande översyn. Jag kände att det gick att göra ännu bättre. Fastighetsmarknaden är en bransch i stark förändring, bland annat med stora pensionsavgångar och förändrade krav inom fastighetsförvaltning. För det är ju inte enbart till mäklare vi utbildar. Förvaltning av fastigheter blir alltmer betydelsefullt och här ser vi en växande arbetsmarknad, säger Tommy Bergquist, programledare.
Intensiv workshop
I höstas inleddes förbättringsarbetet med en två-dagars workshop. Där deltog studenter och lärare och även representanter från SABO (de allmännyttiga bostadsföretagens organisation), Fasticon Kompetens, Svensk Fastighetsförmedling samt Handelsbanken. Under workshopen gick deltagarna igenom den gamla utbildningsplanen kurs för kurs. Innehöll de relevanta moment, vad saknades, vad kunde förbättras och hur skulle utbildningen se ut?
- Det är många krav att ta hänsyn till: Fastighetsmäklarnämnden har sina krav, det ska vara en universitetsutbildning, certifiering enligt europeiska krav, ekonomi, examensmål, krav från branschen och inte minst från studenterna, säger Tommy Bergquist som konstaterar att det varit ett pusslande för att få alla delar på plats.
Två spår och praktik
Det "renoverade" fastighetsekonomprogrammet innehåller flera nyheter inför höstens start. Tydligast märks en praktikkurs och möjligheten att välja mellan två fördjupningsspår. Praktikkursen är en efterlängtad nyhet bland såväl studenter som branschen, som gärna vill ha både välutbildade och erfarna medarbetare. Studenterna kan även välja att förlägga sin praktik utomlands. Praktikplatsen ordnar studenterna själva, men kan även välja att göra en fördjupningsuppgift inom något valfritt, relevant område.
Nytt för i år är även att studenterna kan välja mellan två fördjupningsspår: mäklare eller fastighet.
- Inom mäklarspåret är det moment som etik och säljteknik samt Service management som ingår. Inom fastighetsspåret ligger tyngdpunkten på fastighetsförvaltning, hyresrätt, byggledning och ombyggnad. Vi ser idag ett stort behov av en delvis annan typ av kompetens inom fastighetsförvaltning. Det är ett skifte av fokus från själva byggnaderna till ekonomi och människor. Vi tror att våra studenter kommer att bli eftertraktade inom det här området, säger Tommy Bergquist.
Både fördjupningarna och praktiken ligger under utbildningens sista år som avslutas med ett uppsatsarbete. Genom hela utbildningen kommer kommunikation i bred bemärkelse att löpa som en röd tråd.
- Det handlar om att utrycka sig tydligt i tal och skrift, presentationsteknik helt enkelt, men även att möta människor och få ökad förståelse för olika kulturer, säger Tommy Bergquist.
Användbara kunskaper i bra kombination
Joel Sandwall tog sin examen för fem år sedan och jobbar idag som fastighetsmäklare på DTZ, en internationell koncern som bland annat säljer kommersiella fastigheter.
- Vanligtvis handlar det om försäljning av hyreshus, industrier och kontor, men också lite udda objekt som konferensanläggningar och hotell, berättar Joel Sandwall. Jag har haft stor nytta av kombinationen av ekonomi, juridik och byggteknik. Det är en bra grund för att kunna utföra ett bra arbete. Och så att jag kunnat bli registrerad fastighetsmäklare, vilket krävs i mitt jobb.
Universitetets placering utanför centrum kändes dock inte så klockren och då, för några år sedan, fanns heller inte så stora möjligheter att fortsätta läsa, bland annat magisterexamen i skatterätt. Det gjorde att Joel Sandwall flyttade till Göteborg för att fortsätta på avancerad nivå. Idag finns dock en magisterutbildning i Skatterätt och ekonomi vid Karlstads universitet.
Joel Sandwall rekommenderar gärna utbildningen till andra:
- Absolut, vill du bli fastighetsmäklare men ändå ha en bred utbildning som går att bygga vidare på, då är den jättebra! När jag gick hade väl programmet vissa barnsjukdomar - som jag kan tänka är vanligt med lansering av en ny utbildning, men jag har förstått att mycket är omarbetat idag. Jag kommer ihåg det kanonfina biblioteket och de fräscha lokalerna. Karlstad är en trevlig stad -ganska likt Jönköping där jag vuxit upp.



