Nycklar till framgång
2009-01-28Regeringens föreslagna Innovationskontor måste bli nationella motorer, inte lokala. Det är representanter för universiteten inom Vinnovas nyckelaktörsprogram överens om.
Den 21 och 22 januari var Karlstads universitet värd för årets första erfarenhetsmöte inom Nyckelaktörsprogrammet, möten som är viktiga för att skapa än bättre förutsättningar för samverkan och innovation.
- Det görs mycket bra inom programmet, säger Håkan Spjuth, projektledare för universitetets nyckelaktörsprogram. Alla har sina regionala förutsättningar att utgå ifrån men vissa saker återkommer inom alla delprojekt. Det är viktigt att vi kan finna de här gemensamma nämnarna och på så vis lyfta oss själva, varandra och innovations- och samverkanssystemet både regionalt och nationellt.
En stor del av mötet ägnades den här gången åt regeringens föreslagna innovationskontor. Vad innebär det för de regioner som får ett kontor? Och för all del, vad innebär det för dem som inte får ett?
- Ja, ingen vet riktigt. Det finns ännu ingen tydlighet från departementet, säger Håkan Spjuth. Men det var en bra diskussion och vi var överens om att pengarna måste användas för att lyfta Sverige, inte enskilda regioner, oavsett var Innovationskontoren hamnar.
Nationella kunskapsnoder är en modell som diskuterades. Att ett kontor fokuserar kring processen kring patent, ett annat på licensrådgivning.
- Det är en väg som vi tror på. Det finns ett bra exempel där Göteborgs universitet har skapat en affärsjuridiskpool som vi andra också kan använda och ta stöd från. Om sådana tankar utvecklas kommer det oss alla till del och stöttar även dem som inte fått något fysiskt kontor i sin region.
Under mötet fick också universitetet och regionen chansen att visa på några av de goda samverkans- och innovationsprocesser som finns. Bland annat beskrev Stefan Östholm, KK-stiftelsen, hur deras initiativ, KK-miljöer, relaterar till Nyckelaktörsprogrammet avseende samverkan och tillväxt. Victor Isaksen, Inova och Lars Christensen, Region Värmland, pratade om den Värmländska modellen kring innovationssystem och kluster. Region Värmland visade också hur de genomfört effektmätningar avseende samverkan i regionen, bland annat med inriktning mot universitetet.
- Att kunna visa effekterna av det vi gör är betydelsefullt. Men även de mål vi har och det vi mäter kan variera från region till region, säger Håkan Spjuth. Men det finns också likheter här. Bland annat är andelen skapade arbetstillfällen, andelen nya företag och antalet patentregistrering saker som är viktiga att mäta oavsett region.
Karlstads universitet är ett av fem projekt inom Vinnovas nyckelaktörsprogram där syftet är att fortsätta utvecklingen och skapa än bättre förutsättningar för samverkan med det omgivande samhället. Inom ramen för programmet arbetar universitetet med En ingång - One Stop Shop, innovationssupport och utveckling av ledningsprocesser. Vidare arbetas det med kommunikationsstöd till dessa verksamheter samt etablerande av internationella partnerskap för erfarenhetsutbyte inom fakulteterna.