Nybildat kvalitetsråd vill ha överblick
2007-05-22Ett kvalitetsråd har bildats på rektors uppdrag med uppgift att vara ett universitetsövergripande råd för kvalitetsarbetet. Rådet ska verka för att universitetets kvalitet görs synligare, vara rådgivande till universitetets kvalitetssamordnare och ett forum för erfarenhetsutbyte. En gemensam kvalitetsprofil ska formuleras och styrdokument ska uppdateras. Allt för att universitetet ska stå väl rustat inför kommande granskningar av Högskoleverket och inrapportering till regeringen – i slutändan för studenternas skull.
Liksom tidigare är det Fakultetsnämnderna och enheterna som har ansvaret för att utveckla kvaliteten i verksamheten. Jan-Olof Åberg är kvalitetssamordnare vid universitetet, tillika kvalitetsrådets sekreterare. Han samordnar redovisning och uppföljning av Högskoleverkets granskningar, samt är kontaktperson gentemot HSV och andra lärosäten i kvalitetsfrågor.
Jan-Olof Åberg - varför behövs ett kvalitetsråd?
- Kvalitetsrådet behövs för erfarenhetsutbyte, och för att förankra kvalitetsarbetet på ett realistiskt sätt inom hela universitetet och hos studentkåren. Vi behöver också ha med studenternas synpunkter redan i planeringen. Vi väntar oss också att tre externa ledamöter ska kunna tillföra erfarenheter från andra myndigheter, andra lärosäten och kvalitetsarbete i företag. Genom att samordna insatser som olika fakulteter gör, kan vi bli mer effektiva i vårt arbete.
- Vi utför en hel del gott kvalitetsarbete som en del av vardagen, och vi har en bra grund i det kvalitetsprogram som styrelsen fastställde redan 2003. Men sedan dess har en del hänt, fortsätter Jan-Olof Åberg. Samtliga ämnen och program har fått erfarenhet av Högskoleverkets utvärdering och extern granskning, och i många fall gjort förbättringar utifrån granskningarna. Vi kan mer om kvalitetsarbete nu. Men det nationella systemet för kvalitetsgranskning har förändrats. Det ställer nya krav på systematik och överblick. En annan förändring är att fokus har flyttats från förutsättningarna för utbildning, och själva genomförandet, till resultaten. Det ställer större krav på uppföljning av utbildningens effekter både direkt efter examen och senare i livet. Även de allmänna kvalitetsaspekterna, som mångfald och jämställdhet, internationalisering med mera ska granskas utifrån sina resultat.
Seminarium i höst
Rådet planerar att då och då ordna seminarier, dels kring kvalitetsarbete som sådant, dels om särskilda kvalitetsfrågor. Ett första seminarium, troligen i september, kommer att handla om hur andra lärosäten har lagt upp sina kvalitetssystem.
Ledamöterna i rådet sitter i tre år och första perioden sitter: Lars Haglund, prorektor och ordförande, Jan-Olof Åberg, kvalitetssamordnare, Gunnel Kardemark vicerektor för Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT, Thomas Nilsson dekan för Fakulteten för teknik-och naturvetenskap, Gerd Lindgren dekan vid Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper, Anders Arnqvist, vicerektor för Estetisk-filosofiska fakulteten, Inga-Lill Nilsson Universitetsbiblioteket, Håkan Spjuth Stab IT-strategi samt studeranderepresentanterna Stefan Björk, Katrin Rundström och Charlotte Hedberg. Även tre externa ledamöter ska ingå, men är ännu inte utsedda. Christina Knowles, kommunikationsstrateg, är adjungerad som kommunikationsstöd.