Nya idéer för framtidens psykologer
2022-04-22En digital lösning som ger patienter möjlighet till direkt återkoppling till sin psykolog. Stöd för unga för bättre psykisk hälsa och en idé om hur psykiatrin i Värmland kan bli bättre – och korta vårdköerna. Det är nya lösningar och idéer som blivande psykologer arbetat fram i en kurs om kreativitet, innovation och entreprenörskap.
Det är under vårterminens fjärde år på psykologprogrammet som kursen i kreativitet, innovation och entreprenörskap ingår. Konkret handlar uppgiften om att ta fram idéer som kan förbättra psykologyrket. Den avslutas med ett seminarium, där studenterna får ”pitcha” sin idé och berätta om processen inför studiekompisar och en noga utvald jury.
- Idéerna kan handla om vad som helst som relaterar till psykologyrket, till exempel nya arbetsområden, lokaler, metoder, hur man gör kunder/klienter mer nöjda eller hur den nuvarande arbetssituationen kan förbättras. Även om mycket av det praktiska arbetet i kursen kretsar kring konkreta idéer så är fokus på att ge studenterna grundläggande kunskap om själva processen och hur man kan arbeta för att ta fram och utveckla idéer mot identifierade målgrupper, något de kommer att ha nytta av i sitt framtida yrke, säger Lars E. Olsson, professor i psykologi och kursansvarig.
Psykisk hälsa för unga engagerar
Två av grupperna hade barn och ungdomars psykiska hälsa i fokus. Det är något som återkommer hos nästan varje studentkull och ett ämne som engagerar.
- I min grupp uppmärksammade vi problemet med ökande psykisk ohälsa bland unga. Vi läste på, gjorde en behovsanalys där vi pratade med ungdomar och gjorde en enkätundersökning bland skolpersonal. Vi valde att lägga fokus på psykisk hälsa, alltså jobba förebyggande, och vår idé handlar om att både vara på plats i skolor och i sociala medier. Genom att göra den psykologiska forskningen lätt och användbar vill vi ge ungdomar strategier att ta hand om det friska, istället för att behöva vårda det sjuka. Personligen tyckte jag att kursen var spännande och innehöll mer av kreativitet och innovation än vad jag hade förväntat mig, berättar Samar Madwar, psykologstudent.
Gruppens idé fick positiv återkoppling från både juryn och studentkollegorna. Men att ta den vidare kräver mer tid än vad gruppen har just nu.
- På ett eller annat sätt kommer jag jobba med frågan om psykisk hälsa för unga, som anställd, egen företagare eller politiskt. Det finns absolut möjligheter med idén, men skulle kräva mer tid än vad vi har för att genomföra just nu. Vi läser på avancerad nivå och det är helt klart ett heltidsjobb. Jag valde psykologutbildningen för jag tror verkligen att vetenskap och utbildning kan göra skillnad, både på individnivå och samhällsnivå, säger Samar Madwar.
Konkreta verktyg och forskningsbaserade metoder
Kursen är utformad tillsammans med Drivhuset, som hjälper nya entreprenörer att starta och driva företag eller på andra sätt förverkliga sina idéer. Med hjälp av vägledning och utbildning med konkreta verktyg och forskningsbaserade metoder får studenterna möjlighet att utveckla, testa och implementera idéer. Oskar Nyström har varit med i vårens kurs för psykologstudenterna.
- Vi vill att studenterna ska komma så nära verkligheten som möjligt. Målsättningen är att vara redo att i princip trycka på den mentala gröna knappen och sätta igång och förändra efter avslutad kurs. Studenterna är framtiden. Det är de som sitter på energin och den senaste forskningen, och det tar vi vara på här, säger Oskar Nyström, Drivhuset i Karlstad.
Therese Fröman jobbade i samma grupp som Samar Madwar och är nöjd:
- Jag tyckte att kursen var riktigt kul, en av mina favoritkurser under hela psykologprogrammet. Kursen främjande ett annat tänkande än mycket av det kliniska vi läser och det uppskattade jag. Jag tror absolut att jag kommer ha nytta av kursen i framtiden - dels via idén vi arbetade fram, men framförallt via erfarenheterna vi fick om grupprocesser.
På seminariet fanns en jury på plats, som tillsammans med övriga studenter, gav återkoppling till de som presenterat. Årets jury bestod av Henrik Johansson, psykolog och doktorand i psykologi, Jenny Tallin från Compare, Samuel Sebhatu, lektor i företagsekonomi, Josefina Crowther, Drivhuset och Christina Knowles, kommunikatör.