Nya forskningsprojekt om hållbar energiproduktion
2023-03-14Vattenkraft bidrar med nästan hälften av Sveriges elförsörjning och får ännu större betydelse i framtiden då vattenkraften, i egenskap av att vara fossilfri och förnybar, spelar en nyckelroll i omställningen till ett hållbart energisystem. Forskargruppen Naturresurs rinnande vatten, NRRV, har fått två nya forskningsprojekt beviljade inom det området.
Lutz Eckstein, professor i biologi vid Karlstads universitet, är projektledare i ett av projekten: ”Ekologisk status av strandzonshabitat i förhållande till korttidsreglering under vintern” som ska studera effekten av korttidsreglering i vattendrag under vintern på ekologisk status av strandzonen. Syftet med projektet är att ge information om hur korttidsreglering påverkar isdynamiken och organismsamhällen i nordliga vattendrag. Projektet kommer också att ge riktlinjer för vilka flödes- och vattennivåförhållanden som behövs för att säkerställa god status för strandzonsvegetationen, vilket är en lämplig indikator på livsmiljön.
- Intensiv korttidsreglering som innebär stora förändringar i flöden och vattenstånd inom bara några timmar, ändrar hydrologin och kan ha betydande effekter på vattendragens ekosystem, säger Lutz Eckstein. Det är miljöeffekterna av korttidsregleringen som är fokus för detta projekt och särskilt korttidsregleringens effekter under vintern som är otillräckligt kända.
Vattenkraft – en viktig del av hållbar energiproduktion
Vattenkraften är det enda av de förnybara energikällorna som går att planera både på kort och lång sikt, och kan därför balansera variationen i produktion av sol- och vindenergi. Denna planerbarhet kommer till priset av förändrade flöden i de utbyggda vattendragen, eftersom den bygger på att vatten lagras för att släppas på när el ska produceras i vattenkraftverken.
Projektet är ett samarbete mellan Karlstads universitet och Umeå universitet och kommer att undersöka vattendrag i både norra och södra Sverige.
Hållbar vattenkraft och bevarande av värdefulla fiskpopulationer
John Piccolo, professor i biologi, är projektledare i det andra projektet ” Hållbar vattenkraft och bevarande av värdefulla fiskpopulationer: Ekologiska modeller for att bedöma scenarier för korttidsreglering och habitatrestaurering” som kommer att fokusera på att upprätthålla vattenkraftsproduktion och värdefulla fiskpopulationer genom att utveckla Individual-Based Models, IBM, för att bedöma hur fiskbestånden kan återställas och bevaras samtidigt som flödesförhållanden för vattenkraftproduktion upprätthålls.
I samband med modelleringsprojektet ingår forskare från Karlstads universitet i ett projekt med Gammelkroppa lax AB och Fortum AB som heter ”Levande genbank för bevarande av fiskpopulationer”.
- Populationen i Gullspångsälven är på en kritiskt låg nivå, säger John Piccolo. Länsstyrelsen och Fortum har tillsammans tagit beslut om att samla in yngel för att ha en form av levande genbank.
Tanken är att en levande genbank då kan användas för en återetablering i Gullspångsälven. Kunskapen från genebankprojektet ska även byggas in i framtidens modelleringsprojekt för att uppskatta hur populationer kan förändras i framtiden.
Det är första gången som insamling av rom och yngel sker på detta sätt. Förutom personer från Gammelkroppa lax deltar även en grupp forskare från Jyväskylä universitet, Håkan Magnusson, miljöutredare vid MTG-kommunerna, Fredrik Nilsson på länsstyrelsen tillsammans med en grupp från NRRV på Karlstads universitet vid arbetet i älven.