Nya enheter, nämnder och ledningsstruktur
2005-05-31Vid sitt sammanträde den 10 juni ska universitetets styrelse ta ställning till förslaget till ny organisation, som ska träda i kraft vid årsskiftet.
<a href="http://www.intra.kau.se/corral/intra.lasso?page_id=98&niva=3&legend=1-1…; target="_blank">Här hittar du hela förslaget som gått till styrelsen</a>
Den nya organisationen har som mål att vara ett stöd för att vi ska uppnå och förverkliga Vision 2015, och de mål som uttrycks i vår forskningsstrategi samt den kommande strategin för grundutbildning. Tydlighet och fler beslut nära verksamheten har varit vägledande för förslaget till ny organisation, som nu ligger på styrelsens bord. Som grund för indelningen i enheter har samhörighet inom forskning och forskarutbildning valts, efter förslag från en arbetsgrupp och diskussioner i chefsråd, fakultetsnämnder och på institutioner. Utvecklingen av förslag, diskussioner och styrelsehandlingar har kunnat följas på Inslaget. Och personalträffar i stora och mindre grupper har förekommit tätt under våren.
Det förslag som styrelsen nu tar ställning till, innebär en övergripande organisation som består av fyra enheter - fakulteter - med cirka 200 anställda per enhet, vilka ämnen som ska ingå i respektive fakultet, ett bibliotek liksom tidigare, ett särskilt organ för området lärande samt vissa gemensamma resurser för administrativt stöd. Namn på fakulteterna, svenska och engelska, blir en senare fråga.
Varje fakultet leds av en operativ chef - verksamhetschef - med ansvar för verksamhetens ekonomi, personal och genomförande av enhetens uppdrag Verksamhetschefen är direkt underställd rektor. Rektor kan komma att ge verksamhetschefen benämningen vicerektor.
Nämnd för kvalitetsutveckling
I ledningen för varje fakultet finns även en nämnd, med ansvar för kvalitet och kvalitetsutveckling av utbildning, forskning och samverkan med omvärlden. Ambitionen är att hålla en hög kvalitet i internationell jämförelse. Nämnden har också det övergripande ansvaret för den pedagogiska utvecklingen. Likaså ska nämnden arbeta för att samverkan över fakultetsgränser fungerar väl, så att studenternas rörlighet underlättas och att vi som universitet kan erbjuda en likvärdig studiemiljö. Utveckling av forskarskolor, forskarutbildning samt långsiktiga strategier för verksamheten ligger också på nämndens bord. Nämnden fastställer budget och principer för resursfördelning för verksamheten på förslag från fakultetens verksamhetschef - inom den rambudget som styrelsen fastställt.
Det särskilda organet för lärarutbildning ingår inte någon fakultet utan arbetar med ansvar för lärarutbildning i samverkan med de fyra fakulteterna. Det särskilda organet har ett kansli för som stöd för arbetet
Även den administrativa strukturen förändras, såväl på enhetsnivå som på gemensam och central nivå. Styrelsen tar ställning till några övergripande principer nu.
Fler informationsmöten i augusti
Det är alltså den övergripande organisationen som behandlas av styrelsen den 10 juni. Det pågår en fortsatt diskussion i en arbetsgrupp som rör enheternas inre struktur och som beräknas vara klart i mitten av juni. I mitten av augusti inbjuder rektor till nya öppna personalmöten för att diskutera hur vi ska organisera det inre arbetet de fyra fakulteterna.
Under hösten kommer successivt nya ledare att rekryteras enligt förslag från en rekryteringskommitté, bestående av disputerade och icke-disputerade lärare samt administrativ/teknisk personal.
Därefter, under senhösten, sker en förflyttning av personal från den gamla organisationen till den nya. Mer information kring detta kommer i början av juni.
- Vi ska försöka förbereda övergången till den nya organisationen så väl som möjligt under hösten. Det är viktigt att vi kan genomföra val av fakultetsnämnder och utse verksamhetschefer så tidigt som möjligt. Men allt kommer inte att fungera perfekt från början. Arbetet fortsätter långt in i år 2006 för att få nya organisationen att fungera väl, få de nya fakulteterna att utvecklas och få samarbetet mellan människor att fungera väl - oavsett vilken del av organisationen man tillhör, konstaterar rektor Christina Ullenius. Vi ska också lägga in en kontrollstation efter två år så att den nya organisationen följs upp och ändringar kan göras om det behövs.
Tidplanen för rekrytering av verksamhetschef:
10 juni Styrelsen fattar beslut om de nya enheterna samt vilka ämnen som ingår i respektive enhet, särskilt organ för lärarutbildning, forskarutbildning och forskning inom området lärande, ledningsstruktur och rekrytering av nya ledare samt det administrativa stödet.
20 juni Rekryteringskommittéerna förslag till kravprofil lämnas till rektor
22 juni Rektor fattar beslut om kravprofil. Verksamhetschefernas befattningar och rutin för intresseanmälan/förslag annonseras.
5 september Rekryteringskommittéerna lämnar förslag till kandidat till vicerektorer till rektor
Slutet av september Rektor fattar beslut om nya vicerektorer
Sedvanlig MBL-information/förhandling kommer att äga rum vid ett flertal tillfällen under processen.