Nya återvinningscentralen klarar framtidens behov
2001-10-15Universitetets nya återvinningscentral är snart klar att tas i bruk. På 500 m2 ska avfall sorteras, packas, lagras och återvinnas. Centralen blir också en ny entré för storleveranser till universitetet och Akademiska Hus har byggt till garageutrymmen och förråd samt pentry/omklädningsrum för entreprenörer.
Jan Gambring, chef för teknisk service, ser fram emot att kunna ta centralen i bruk.
– Lokalerna börjar nu fyllas av kärl för källsorteringen och de maskiner som kommer att användas, berättar Jan Gambring.
Man når den nya återvinningscentralen via en slingrande kulvert från 5C-huset, eller via den nya, breda, nedsänkta leveransentrén mellan paviljongen och hus 5F. Det är stora utrymmen som universitetet snart kan ta i bruk och förhoppningen är att centralen ska klara de krav vi har på att ta hand om avfall under en överskådlig framtid.
Genom de tre stora höj- och sänkbara garagedörrarna åker det sorterade avfallet ut och stora leveranser kommer in.
– Hit kommer exempelvis papper och utbildningskataloger, berättar driftchef Birgitta Hohlfält. Och när 20 datorer med skärmar kommer på en gång så kan de tas om hand här på ett säkert sätt.
Väggarna är vitmålade och täckta med kakel knappt två meter upp. Längs väggarna går träbjälkar i knähöjd som påkörningsskydd. Här finns lagerutrymmen, förråd, ett tvättrum för husets insamlingskärl, kylrum för bl a avfall från restaurangen och biologis labb och en särskild deponi för riskavfall.
Material sorteras i verkstaden
I återvinningscentralens verkstad kommer driftservice personal att sortera material. Möbler skruvas isär i trä och metalldelar, papper, lysrör och glas tas om hand och miljöpåverkande avfall förvaras. Materialen hämtas efterhand som lagret växer.
– Just transporterna är tanken att vi ska minska eftersom de gör så stor miljöpåverkan. Exempelvis wellpapp tar mycket plats. Den kommer att balas och förvaras till vi fyllt en transport.
Specialinköpta fordon, bl a eltruckar, hjälper personalen att transportera materialet inom universitetet. I arbetet med att utveckla återvinningscentralen har driftservice fått mycket stöd från institutionerna för kemi samt Natur och miljö.
– Det vi inte löst än är hur vi ska ta hand om organiskt avfall, men det beror på att Karlstads kommun inte löst hur de ska ta hand om det. Vi utreder möjligheten att ha en egen kompostanläggning för t ex kaffesump och köksavfall.
För att kompensera att en gräsmatta försvann när centralen byggdes har gräs odlats ovanpå de underjordiska utrymmena.
– Där kan man sitta och fika, säger Birgitta Hohlfält.
Dessutom har gröna växter planterats vid trästaketen runt nedfarten. De kommer snart att hänga ner längs väggarna och täcka den gråa betongen. Ovanpå pentryhuset har ett s k sedumtak lagts, det vill säga ett tak med växter på.
Driftservice har tillgång till återvinningscentralen sedan besiktningen den 3 september och har börjat flytta in möbler. Centralen kommer att invigas officiellt i november när verksamheten kommit igång. Insamlingsmöbler är beställda och återvinningssystemet börjar införas i huset under hösten. Hela processen har försenats ungefär två månader eftersom en entreprenör gick i konkurs.