Nya angreppssätt för miljöproblem
2010-07-20- Vi biologer ser oss nog inte direkt som uppfinnare eller innovatörer, säger Larry Greenberg, professor i biologi. Våra innovationer handlar om angreppssätt och metoder som kan användas för att tackla miljöproblem.
- Mycket av vår forskning sker också genom att vi utvärderar åtgärder eller metoder inom miljöområdet.
- Jag har alltid forskat om sötvatten och fiskar, säger Larry Greenberg. I mitt avhandlingsarbete tittade jag närmare på konkurrensförhållandena mellan olika små abborrfiskarter. Senare forskningsprojekt har också handlat om sötvattensfiskars levnadsförhållanden, men jag har även jobbat med att undersöka förändringar i vattenkvalitet.
Hinder för fiskvandring
Den nu pågående forskningen handlar om fiskar och deras livscykel i reglerade vattendrag. Reglering av vattendrag i Sverige har huvudsakligen skett för att tillgodose samhällets behov av elkraft. Vid regleringar tog man ursprungligen ingen hänsyn till ekosystemet utan man beaktade endast människans energibehov. På senare tid har medvetenheten ökat om betydelsen av att skapa ett hållbart utnyttjande av naturresurserna.
Ett stort problem till följd av vattenregleringen är att vandrande fiskar inte längre kan förflytta sig fritt i vattendragen. För att komma tillrätta med detta problem kan man bygga olika typer av fiskvägar eller avledare som gör det möjligt för fisken att simma förbi dammarna, eller sätta ut odlad fisk som ska kompensera för den minskade fiskproduktionen. Fiskodling och byggandet av fiskvägar och avledare är viktiga för att upprätthålla fiskpopulationer på många platser, vilket i sin tur är viktigt för turistnäringen. Forskningen vid Karlstads universitet handlar om utveckling och utvärdering av olika typer av fiskvägar och avledare samt att förbättra förutsättningar på fiskodlingarna för fiskar som kommer att kompensationsutsättas.
Studenterna är med
- I flera av våra forskningsprojekt är studenterna involverade. Det sker både genom kurser på grundnivå samt inom forskarutbildningen.
- Mycket av vår forskning idag sker i direkt samarbete med kraftbolagen som till exempel Fortum och Eon. Kraftbolagen använder huvudsakligen så kallade Gröna miljövalspengar för att stödja forskning. Det är pengar som elabonnenter betalar till elbolagen som i sin tur via Naturskyddsföreningen satsar dessa pengar på miljö- och åtgärdsforskning. Vi får också en del forskningspengar genom KK-stiftelsen, som har krav på att den bedrivna forskningen ska vara till nytta både för lärosätet och i det här fallet kraftbolaget.
- Här i Karlstad har vi härigenom fått pengar till tillämpad forskning i reglerade vattendrag om bland annat öring, ål och flodpärlmusslan. När det gäller flodpärlmusslan studerar forskarna betydelsen av olika miljöfaktorer för tillbakagången av den hotade flodpärlmusslan, som finns i många reglerade vattendrag.