Ny vetenskaplig ledare för Cerut
2013-02-11Tromsö i två år, England i sju, Stockholm och Uppsala i åtta och nu, sedan 2010, Karlstads universitet.
Professor Margareta Dahlström och hennes engelske make har slagit ner bopålarna i Karlstad.
- Jag trivs här. Men jag är nog lite av en nomad. Det har alltid varit normalt att flytta i min familj.
Från den 1 januari 2013 är Margareta Dahlström vetenskaplig ledare för Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, vid Karlstads universitet. För några år sedan var hon styrelseordförande för forskningscentrumet och därefter styrelseledamot.
- Jag har alltid arbetat mycket med både forskning och samverkan, forskning för den vetenskapliga världen och forskning som sker i nära samarbete med brukare och beställare. Det kan vara kommuner, regioner, länsstyrelser eller andra funktioner i samhället.
Till Nordnorge
Hon disputerade 1993 och flyttade till Tromsö under doktorandtiden. Redan från allra första början var det forskning i nära samverkan med den offentliga sektorn som gällde. I Tromsö arbetade hon både åt universitetet och ett forskningsinstitut.
- Sedan flyttade jag till England och bodde där i sju år. Först arbetade jag kort vid universitetet i Kent och sedan universitetet i Birmingham. Den centrumbildning jag arbetade för jobbade också med forskning på två sätt, dels för den vetenskapliga världen, dels i form av uppdragsforskning för olika beställare i samhället.
Internationell forskning
Efter åren i England blev det en tjänst som forskare vid forskningsinstitutet Nordregio i Stockholm som hör till Nordiska ministerrådet. Här arbetade hon mycket med internationella jämförelsestudier och forskning om regional utveckling. Tjänster vid Nordregio är tidsbegränsade till åtta år och det var med saknad som hon lämnade gänget där.
- Det var åtta oerhört roliga och stimulerande år. Vi var en internationell grupp och arbetsuppgifterna var mycket intressanta.
Under sin tid på Nordregio arbetade Margareta Dahlström bland annat med ett forskningsprojekt om regional utveckling. Där mötte hon forskare från just Cerut på Karlstads universitet och Region Värmlands näringslivsstrateg, Anders Olsson.
Valde Karlstad
När det var dags att göra något nytt kunde hon välja mellan en tjänst vid Stockholms universitet och en vid Karlstads universitet.
- Jag valde Karlstad! Jag såg det som en roligare utmaning. Jag får vara med och bygga upp forskningsmiljön både inom Cerut och inom nätverket Forum för regionalt samhällsbyggande, och skapa innehållet i den nya masterutbildningen Regionalt samhällsbyggande. Vi arbetar mångvetenskapligt och vi arbetar mycket med samarbete med omgivande samhälle.
På Margaretas skrivbord ligger flera plastmappar med papper. Ordning och reda. Men många. Pågående uppgifter är nytt forskningsprogram för Cerut, ett nytt samarbete med klustret Paper province, flera ansökning om externa forskningsmedel och ett forskningssamarbete över ämnesgränserna om hållbar utveckling i Vänerregionen.
Motorsåg och vedklyv
Vad gör hon då när det inte handlar om vare sig forskning, utbildning eller samverkan? Blir det någon tid över? Förutom att laga mat och äta gott och umgås med vänner har hon en annan fritidssysselsättning.
- Jag gillar att vara ute i naturen. Vi har ett lantställe i Hagfors kommun, en hel gård faktiskt med tillhörande lada och allt. Jag har fått lära mig att hantera både motorsåg och vedklyv. Det är rätt skön avkoppling.

