Ny rapport: Stopp! Min kropp! ger effekt
2025-05-22Barn i lågstadiet får ökad kunskap om kroppslig integritet, gränser och säkerhet efter att ha arbetet med skolprogrammet Stopp! Min kropp!. Det visar en ny studie som genomförts av forskare vid Karlstads universitet på uppdrag av Rädda Barnen.
Skolprogrammet ”Stopp! Min kropp!” är utvecklat av Rädda Barnen för att stärka barns förståelse för kroppslig integritet och förebygga sexuella övergrepp. Materialet finns både i tryckt form och som digitalt spel och används inom undervisningen.
– Vår studie visar att programmet stärker barns kunskap om känslor, kropp, övergrepp, samtycke, hemligheter och säkerhet online, säger Evelina Landstedt, professor i socialt arbete vid Karlstads universitet. Vilket material man väljer att arbeta med gör inte så stor skillnad – det viktiga är att arbetet faktiskt genomförs.
Studien omfattade elever i årskurs 2 och 3. Forskarna jämförde kunskapsnivån hos fyra grupper – tre som arbetade med Stopp! Min kropp! på olika sätt och en kontrollgrupp.
Resultatet visar att kunskapsnivån ökade bland barnen, särskilt hos dem med låga förkunskap från början. Det nyutvecklade digitala spelet visade stor potential – det engagerade barnen och gav möjlighet att öva i en trygg miljö. Lärare och övrig skolpersonal upplevde dessutom att arbetet med materialet bidrog till deras egen kompetensutveckling.
– Det finns få liknande skolprogram i Sverige och inget som tidigare har utvärderats vetenskapligt, säger Evelina Landstedt. Därför gav Rädda Barnen oss i uppdrag att undersöka om undervisningsmaterialet – inklusive det digitala spelet – faktiskt ökar barns kunskap. Det är en omfattande vetenskaplig studie som är unik på området – både i Sverige och internationellt. Resultatet ger även vägledning för hur Stopp! Min kropp! kan vidareutvecklas, exempelvis genom att skapa mer avancerade scenarier och fördjupad träning.
Nytt verktyg för att mäta barns kunskap
Som en del av studien utvecklade forskarna ett nytt digitalt utvärderingsinstrument för att mäta kunskap innan och efter arbetet med Stopp! Min kropp!. Barn deltog i denna utvecklingsprocess.
– Att mäta kunskap är en utmaning, särskilt bland lågstadiebarn och inom komplexa områden som kroppslig integritet och övergrepp. Vi utvecklade därför ett nytt scenariobaserat digitalt verktyg med animerade filmer och svarsalternativ i både tal och text, vilket gör det mer tillgängligt och engagerande för barn.
Skolan spelar avgörande roll
Evelina Landstedt är knuten till Centrum för forskning om barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor (CBU) vid Karlstads universitet. Hon forskar om faktorer bakom och hur samhället kan arbeta för att stärka barns, ungdomars och unga vuxnas psykiska hälsa och
– Forskning visar hur viktigt det är att barn får kunskap och strategier för att skydda sig. Många barn utsätts för våld i olika miljöer – av både vuxna och jämnåriga – utan att berätta om det. Förövare använder ofta tystnad som maktmedel, och många barn saknar kunskap eller språk att beskriva vad de varit med om. Därför behövs mer kunskap om hur våld mot barn kan förebyggas och hur barn kan rustas med språk och strategier för att förstå och säga ifrån vid kränkningar och övergrepp. Det är aldrig ett barns ansvar att skydda sig – det är vuxnas och samhällets. Barn har rätt till kunskap och skolan spelar en viktig roll för att ge dem den.
Hon betonar att forskning i samverkan med civilsamhället är avgörande för att skapa relevant och användbar kunskap.
– Det har varit både meningsfullt och givande att arbeta med den här studien, som involverat skolor, lärare, skolkuratorer och elever. Jag vill särskilt lyfta fram min kollega Victoria Lönnfjords ovärderliga insats och vårt fina samarbete med Anna Vikgren vid Rädda Barnen, avslutar Evelina Landstedt.
Studien genomfördes av Evelina Landstedt och Victoria Lönnfjord, forskare i socialt arbete vid Karlstads universitet, i samarbete forskare vid Aalborg universitet, Rädda Barnen, the World Childhood Foundation och företaget Ineq Solutions.
- Rapporten finns att läsa här: Utvärdering av STOPP! MIN KROPP! | Save the Children’s Resource Centre

