Ny professor med öga för tryckteknik
2011-08-29Magnus Lestelius är sedan den 1 juni professor i kemiteknik vid Karlstads universitet. Hans kunskap inom ytfysik ledde honom vidare in på det han idag sysslar med, det ytbehandlings- och trycktekniska forskningsområdet.
Han är född och uppvuxen i Örebro och studerade fysik i Linköping. 1996 doktorerade han vid samma universitet och hans avhandling bär titeln "Tailor-made monolayer assemblies for In vitro studies of blood protein-surface interactions". Den handlade om att förstå de immunologiska reaktioner som främmande ytor (modeller för implantat) startade. Efter avslutade studier fick han arbete som research scientist på utvecklingsavdelningen vid Stora Corporate Research i Säffle. Uppdraget var att hitta förbättrade ytegenskaper hos kartong för klistring och tryck för förpackningsändamål. Därför var steget till akademin naturligt när företaget 2001 flyttade sin verksamhet till universitetsområdet på Kronoparken i Karlstad.
Värdefullt med branscherfarenhet
- Jag ville jobba med forskning och utveckling med ett mer långsiktigt perspektiv och såg möjligheter när Karlstads universitet och Avdelningen för kemiteknik formade en forskningstjänst tillsammans med Broby Grafiska Utbildning i Sunne. Tjänsten innebar att jag fick fortsätta att utvecklas, och mitt intresse för tryckteknik växte inom ramen för det stora ytbehandlingsprogrammet, säger Magnus Lestelius.
Han tycker att han har haft en stor fördel av att ha jobbat praktiskt inom branschen. Hans tidigare kunskaper inom ytfysik har tillsammans med forskningen inom ytkemi varit användbara för i sin tur den nuvarande forskningen inom ytbehandling och tryckteknik för papper.
Nyinrättad företagsforskarskola
- Det finns mycket som är spännande inom ytbehandling och tryckteknik . Jag gillar aspekten att det är människan som värderar och tar till sig det tryckta budskapet på en förpackning, det visuella. Det som uppstår mellan människan och tekniken i det ögonblicket då man stannar till vid en förpackning i affären är intressant. Att kunna koppla det teknik- och naturvetenskapliga perspektivet på grafisk kommunikation till det som människor värdesätter är en drivkraft för mig i min forskning.
Nu ser han fram emot att vara med och forma den nyinrättade företagsforskarskolan, VIPP (Värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter), den stora forskningssatsning som KK-stiftelsen stöttar och där flera företag inom skogsindustrin skapar ett professionellt team kring doktorander och en rörlighet mellan universitetet och företaget.
Utveckla i samverkan
- Tillsammans med näringslivet ska vi utveckla mål för forskarskolan och dess verksamhet samtidigt som vi ska möta behoven som finns i företaget. Det är viktigt för såväl universitetet som doktoranderna att lära känna den verklighet som studierna leder till.
Magnus Lestelius är koordinator för centrumbildningen Paper Surface Centre och med i ett projekt om teknisk forskning i regionen kallat Tillväxtkontoret. Han är även programledare för Civilingenjörsutbildningen vid universitetet. Privat är han gift och har två barn och ibland får han också en stund över för intressena jakt och skogsbruk.
- Andra intressen är kultur, historia och arkeologi vilket gör att jag är med i Värmlands arkeologiska sällskap och försöker förkovra mig i litteratur om ämnet på fritiden.
Vid Akademisk högtid den 16 september installeras han som professor vid Karlstads universitet. Den 15 september håller han sin installationsföreläsning "Med tryck blir pappret värt lite mera, för skönheten ligger i betraktarens öga", 14.30-14.15 i Frödingsalen, 1B364.

