Ny professor i genusvetenskap sätter fokus på juridiska frågor och mänskliga rättigheter
2024-05-17Efter 15 år som verksam vid Stellenbosch University i Sydafrika valde Annika Rudman Karlstads universitet som ny bas.
– Jag valde Karlstad eftersom jag, precis som universitetet, tror och satsar på internationalisering och interdisciplinär forskning, säger Annika Rudman, ny professor i genusvetenskap.
Den gemensamma nämnaren för Annika Rudmans forskning är ett brinnande intresse för den roll som kön – eller socialt kön – spelar i relation till juridik, samhälle, politik, kultur och beteende. Hon utforskar juridiska frågor relaterade till kön, genus, könsidentitet, könsuttryck, könsroller, sexuell läggning, klass, etnicitet och kultur – ofta i kombination med varandra.
– Jag bedriver juridisk forskning med ett postkolonialt perspektiv och fokuserar på genusrättsvetenskap, mänskliga rättigheter och afrikansk feminism, där kvinnors upplevelser och erfarenheter står i centrum, säger Annika Rudman. Jag undersöker frågor som våld i nära relationer, äganderätt, abortlagstiftning, medicinlagstiftning och sociallagstiftning samt hur dessa lagar påverkar kvinnor beroende på deras könsidentitet, könsuttryck, sexuella läggning, klass, etnicitet och kultur. Målet är att belysa behovet av reformer för att skydda dessa kvinnor och hur forskning kan bidra till att ge domstolar och lagstiftare bättre vägledning för beslutsfattande kring kvinnors rätt och hälsa.
Annika Rudman har också forskat kring kriminalisering och avkriminalisering av samkönade relationer och hur det påverkar yttrandefrihet och rätten att organisera sig. Här har polisbrutalitet och förföljelse av transpersoner även stått i fokus. Hon har även bedrivit processrättslig forskning med fokus på jurisdiktion och talerätt inför internationella människorättsdomstolar.
Med utgångspunkt i Sydafrika
Under de senaste 15 åren har Annika Rudman bott och arbetat i Sydafrika och forskat i länder som Botswana, Ghana, Kenya, Tanzania, Uganda och Malawi.
– Jag har lagt stor vikt vid interdisciplinär forskning och att utveckla juridisk teori, metod och terminologi för att skapa ett starkare band mellan mänskliga upplevelser och rättssystemet, säger Annika Rudman. Genom att utveckla juridisk forskning kan vi få tillstånd en lagstiftning som är till verklig nytta i människors vardag, detta är särskilt viktigt för de människor i vårt samhälle som har de svagaste rösterna och minst representation.
Just nu arbetar hon med flera stora projekt, varav ett behandlar yttrande- och organisationsfrihet för hbtq-organisationer i Ghana, Kenya, Botswana och Angola. Ett annat projekt handlar om tolkning och applicering av det regionala människorättsavtalet gällande kvinnors rättigheter i Afrika.
Ytterligare ett pågående projekt analyserar hur de regionala människorättsdomstolarna hanterar mål rörande våld mot kvinnor och hur domare vid dessa domstolar förhåller sig till de juridiska begreppen formell, materiell och transformativ jämlikhet.
Vill bidra med ett internationellt perspektiv och främja samverkan
– Jag hoppas att min forskning kan bidra till att göra juridiken mer tillgänglig och tydliggöra brister i juridiska verktyg och processer från ett genusperspektiv samt lyfta fram att lagstiftning och policy kan spela en viktig roll i jämställhets- och förändringsarbete, säger Annika Rudman.
Som ny professor vid Karlstads universitet hoppas hon bidra med ett internationellt perspektiv och med ett stort internationellt nätverk från jag arbetat upp under en stor del av mitt yrkesliv.
– Jag hoppas kunna förmedla den kunskap vi producerar här runt om i välden för att utbyta idéer och erfarenheter. Jag hoppas även kunna bidra så att fler studenter, framför allt från den afrikanska kontinenten, kan studera här och att våra studenter i större utsträckning får möjlighet att göra samma resa som jag och upptäcka all kunskap som produceras vid universitet och forskningscentra på den afrikanska kontinenten.
Annika Rudman kommer senast från Stellenbosch University i Sydafrika där hon varit verksam som professor i folkrätt sedan 2016. Hon har också varit gästprofessor vid Southern & Eastern African Regional Centre for Women’s Law vid University of Zimbabwe och gästforskare vid St John’s University i New York som del av the International Association of Law Schools’ program för juridisk forskning. Hon har även under flera års tid samarbetat med Raoul Wallenberg Institutet vid Lunds Universitetet i projekt rörande kvinnors rättigheter.