Ny professor i filmvetenskap
2012-06-20John Sundholm har många intressen och tycker om att röra sig inom ämnen som filmvetenskap, kulturstudier och konst. Under våren 2012 har han blivit professor i filmvetenskap vid Karlstads universitet.
Om du åker så långt söderut du kan komma i Finland kommer du till Hangö. Där är John Sundholm född och uppvuxen. Han har främst studerat i sitt hemland och hans akademiska bakgrund börjar på Åbo akademi och Åbo universitet. Där läste han litteraturvetenskap, filmvetenskap, teater och konsthistoria. När det sen blev dags för forskarstudier inom filmvetenskap genomförde han dem i både Sverige och Norge.
- Det finns inga regelrätta doktorandtjänster i Finland utan du får pussla ihop din forskarutbildning med stipendier. På det sättet har jag läst på distans på så väl Stockholms universitet som i Lund. En tid bodde jag och min familj också i Stavanger medan jag arbetade på min avhandling på Universitetet i Bergen.
Året var 1999 när John disputerade i Åbo inom litteraturvetenskap med avhandlingen "Populärt berättande och offentlighet".
- Jag hade sen länge intresserat mig mest för filmvetenskap men i Finland kunde du då inte disputera i ämnet utan det blev inom litteraturvetenskap. Detta var vanligt även i Sverige.
Filmfestivalen Avant
2001 fick John anställning som lektor i filmvetenskap vid Karlstads universitet. Här har han undervisat samt forskat inom minnesforskning och svensk experimentfilm.
- Jag är intresserad av filmexperiment och mindre filmkulturer, minor cinemas. När jag började på Karlstads universitet undrade Ulf Nordström, dåvarande verksamhetsledare på Film i Värmland, om jag ville göra en konferens om den kända experimentfilmaren Gunvor Nelson. Hon är störst i genren i Skandinavien och ett aktat namn i USA. Därför var det inte så svårt att locka stora namn till Karlstad. Det var så experimentfilmfestivalen Avant kom till. Avant är en årlig internationell samlingsplats för filmare, forskare och publik som är unik i Sverige.
Arkivering av Filmverkstan
Under arbetet med att skriva den svenska experimentfilmens historia upptäckte John Filmverkstan, ett projekt som drevs av Svensk television och Svenska filminstitutet 1973-2001 för att skapa utrymme för fria filmare utanför den etablerade produktionen. John startade tillsammans med Lars Gustaf Andersson, Lunds universitet ett omfattande forskningsprojekt finaniseriat av Vetenskapsrådet, för att skildra Filmverkstans verksamhet och arkivera materialet.
- Det är spännande att gå igenom detta arkiv som i mångt och mycket speglar samhället mellan 1970-talet och 2000-talet. Här fick mindre filmkulturer möjlighet att formulera sig själva. Både amatörer och etablerade sökte stöd för film i form av råfilm eller teknisk hjälp och stöd. I projektet undersöks också Filmverkstan som filmpolitiskt experiment och dess förhållande till övriga medieinstitutioner.
- Vårt arbete pågår fortfarande och vi har sett över 400 filmer och läst över 2 000 ansökningar. Det här forskningsprojektet känns oerhört angeläget eftersom vi räddar material och ett kulturarv som kanske annars hade gått förlorat. Längs resans gång har vi skrivit flera artiklar utifrån projektet, bland annat för tidsskrifterna "Canadian Journal of Film Studies" och "Studies in European Cinema"
Svensk experimentfilm och minnesgestaltning
John Sundholm har även forskat om svensk experimentfilm. Forskningen har syftat till att teckna den svenska experimentfilmens historia. Projektet, som varit finansierat av Vetenskapsrådet, har han drivit tillsammans med sin kollega från Lund och med Astrid Söderbergh Widding, Stockholms universitet. Förutom att ett stort material digitaliserats för framtida forskarbruk, resulterade projektet i boken "A History of Swedish Experimental Film Culture: From Early Animation to Video".
Ett annat område som han också är verksam inom är minnesgestaltning, minneskultur, där han ingår i en forskargrupp på Karlstads universitet, som publicerat en rad artiklar inom området.
- Inom humaniora är det inte så vanligt att arbeta i grupp men när jag studerade i Åbo förstod jag vinsten med det. Jag trivs med att samarbeta med andra och gärna inom flera olika ämnen. Därför engagerar jag mig också i en forskarutbildning i fri konst vid Bildkonstakademin i Finland. Där sitter jag i en nämnd som granskar doktorandernas arbeten. Deras slutproduktion kan vara vad som helst inom samtidskonst; film, målning, och installationer. En av doktoranderna har till och med byggt ett hus.
Vid sidan av sina forskningsprojekt har John just avslutat ett femårigt arbete med encyklopedin "A Historical Dictionary of Scandinavian Cinema" i samarbete med kolleger från Köpenhamn, Lund och Trondheim. Han har med andra ord många järn i elden och är ofta på resande fot. Men den 21 september är han på plats på Akademisk högtid för att bli installerad som professor.
- I Finland måste du ha frack även vid din disputation så det har jag provat på. Till hösten är det dags igen.

