Ny lag ska motverka kränkningar
2002-04-25Salar som man inte kommer in i med rullstol, glåpord eller sexuella trakasserier – diskriminering i olika former finns även på högskolor och universitet.
Den 1 mars började lagen om likabehandling i högskolan att gälla. Syftet är att stärka studenternas ställning. Lagen ger också den som blivit kränkt möjlighet att anmäla lärosätet.
Anställda på högskolor och universitet omfattats av arbetslivslagen där regler mot diskriminering finns med. Men studenterna har inte haft samma skydd. I och med den nya lagen får även studenterna ett rättsligt skydd mot diskriminering. Det gäller kränkande särbehandling eller diskriminering på grund av kön, etnisk eller religiös tillhörighet, sexuell läggning eller funktionshinder.
Under en tvådagarskonferens vid Karlstads universitet den 16 och 17 april presenterades och diskuterades den nya lagen, tillsammans med lagen om Den öppna högskolan som bland annat handlar om behovet av att få in nya grupper i högre utbildning.
Margareta Wadstein, Ombudsman mot etnisk diskriminering, pekar på två grundläggande syften med lagen: dels ska den förebygga diskriminering genom att frågan lyfts fram, dels ska den ge ett ökat rättsligt skydd för individen.
Den student som blir kränkt eller diskriminerad på något sätt kan anmäla högskolan till någon av ombudsmännen: Jämställdhetsombudsmannen, JämO, DO, HO eller Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO. De kan i sin tur driva ärendet i tingsrätten som ett civilmål, även kallat tvistemål.
Rent praktiskt betyder det att studenten kan få upprättelse och tilldömas ett skadestånd eller få pengar genom en förlikning.
Anna Lasses, vice ordförande i Sveriges förenade studentkårer, SFS, deltog också i konferensen. Hon välkomnar den nya lagen.
– Det finns en undersökning som visar att var femte kvinnlig student någon gång känt sig trakasserad på grund av sitt kön. En annan undersökning från Uppsala, där doktoranderna ingick, hade ännu högre siffror, säger hon.
Både DO och HO tror att antalet anmälningar kommer att öka i takt med att människor får kännedom om den nya lagen. Christina Ullenius, rektor vid Karlstads universitet, hoppas att det inte ska behöva gå så långt som till anmälningar.
– Effekten av lagen blir att vi blir mer medvetna. Det inre arbetet ska också leda till att vi löser frågor lokalt och att missförhållanden rättas till och inte behöver resultera i anmälningar, säger hon.
En lärare som diskriminerar eller kränker en student riskerar att bli omplacerad, få löneavdrag eller till och med bli uppsagd. En student som på samma sätt kränker en annan student kan bli avstängd från sina studier.
Den som känner sig illa behandlad kan på Karlstads universitet vända sig till studierektor eller studenthälsan. Det är sedan deras sak att reda ut vad som hänt och vidta de åtgärder som behövs.