Ny hedersdoktor med uppdrag i Kina
2010-09-09Jiri Basta, professor i massateknik, blir hedersdoktor vid Karlstads universitet den 17 september. Hans forskning har haft stor betydelse för utvecklingen av det skogsindustriella området och massateknik vid universitetet. Han menar att massaindustri som basindustri är mycket viktigare för Sveriges ekonomi än politikerna vill erkänna.
Professor Jiri Basta arbetade som adjungerad professor i massateknik på Karlstads universitet mellan åren -99 till -09. Hans forskning har bidragit till att utveckla det skogsindustriella området både inom och utanför regionen. Till Sverige kom han i början av 70-talet som civilingenjör inom oorganisk teknologi. Han doktorerade på Chalmers tekniska högskola i Göteborg i teknisk kemi -84. Därefter fick han anställning som forskare på Eka Chemicals som gör kemikalier till massaindustri. Parallellt med sin forskningskarriär inom Eka/Akzo Nobel utvecklade han sin akademiska kompetens och blev docent på Chalmers inom skogsindustriell kemiteknik -94. Idag arbetar han på uppdrag inom massaindustrin i Sydostasien och då främst i Kina. Hans forskning omfattar ett brett fält från råvara, via massaframställningsprocess och konvertering till färdig slutprodukt.
Olika kompetenser inspirerar
- Jag har lärt mig med åren att det är nödvändigt att försöka se helheten inom vilket forskningsområde man än håller på med, säger Jiri Basta. Jag kom till Karlstads universitet samtidig som min kollega professor Ulf Germgård. Jag jobbade mest inom massablekning och papperstillverkning och Ulf hade industriell kompetens bland annat inom kokning. Det kändes spännande att koppla ihop våra kompetenser och försöka behärska hela kedjan det vill säga från skogen, veden, ändå fram till färdig produkt.
Jiri Bastas forskning har bidragit till att inspirera flera doktorer och licentiater inom forskningsfältet massateknik med koppling mellan kokning och blekning samt dess effekter på slutprodukten, inte minst miljön. På senare år har viktiga steg tagits kring nya råvaror för massa, mot snabbväxande eukalyptus, bambu, halm och andra basprodukter specifika för tillväxtmarknader. Man undersöker även användning av cellulosafiber inom nya områden bland annat nano-teknologi.
Sverige ligger i fronten
- Min ambition är att hjälpa svensk massaindustri att kunna producera befintliga och nya förädlade produkter på det mest ekonomiska och miljömässiga sättet. Jag hoppas också bidra till att skapa en kunskapsbas som är viktigt för investeringar i tillväxtmarknader. Sverige tillsammans med Finland ligger tveklöst i fronten och det känns tillfredställande att kunna bidra till denna utveckling.
Att anpassa fokus mot tillväxtmarknader och problematiken där när det gäller råvaror och specifika processer, har blivit ett naturligt förlopp i Jiri Bastas forskning.
- För att kunna bredda sin verksamhet mot länder där det finns billig råvara, exempelvis Brasilien, och kraftigt ökade konsumtionen, exempelvis Kina, behöver man ha kunskap som är specifik för dessa marknader. Det är då självklart att universitetet måste försöka bredda sin verksamhet och skapa en kunskapsbas för att kunna täcka industrins behov. Det har varit givande att få vara en del av denna utveckling på Karlstads universitet.
Jiri Basta tycker om att snickra och fotografera. Ett eget sommarställe har det blivit och just nu är han byggherre vid uppförande av ett hus som ska bli inflyttningsklart i höst. Där hoppas han kunna ägna ännu mer tid till familj, barn och barnbarn.
I samband med Akademisk högtid 17 september håller Jiri Basta en installationsföreläsning kl. 11.15-12.00 i Frödingsalen med titeln "Industrins forskning och utveckling - framtida
utmaningar"