Ny forskning om hantering av kriser
2022-11-28Under de senaste åren har kriserna kommit närmare. Varför är vissa problem i samhället så svåra att lösa? Ofta finns kunskap, teknik och resurser, men ändå går det trögt eller inte alls inom vissa områden. Forskarna tror att det finns mycket att lära av jämförelser mellan hanteringen av pandemin och klimatfrågan.
- Det finns problem som är särskilt svåra att hantera och där samhällets vanliga system för att hantera risker och lösa problem inte räcker till? Hur gör vi då? Den typen av svåra frågor ligger bakom detta forskningsprojekt, säger Mikael Granberg, professor i statsvetenskap på Karlstads universitet.
Mikael Granberg från Karlstads universitet, Mikael Karlsson och Daniel Linnvall från Uppsala universitet och Kirsti Jylhä, Institutet för framtidsstudier, kommer att undersöka vad de kallar ”elakartade problem” för att bättre förstå vilka åtgärder som kan tänkas fungera och inte.
- I projektet har vi valt att studera hur forskare och beslutsfattare såväl som allmänheten har uppfattat, bedömt, hanterat och kommunicerat problem och lösningar som rör två stora kriser – Covid-19 pandemin och klimatförändringar, säger Mikael Granberg. Vetenskap och politik i god samverkan med allmänheten är avgörande för ett gott samhälle.
Inom vart och ett av dessa områden finns många studier, men nästan inga jämför kriserna och hur de hanteras. Den här forskargruppen tror att det finns mycket att lära av jämförelser mellan hanteringen av pandemin och klimatfrågan, inte minst genom att fokusera på samspelet mellan forskare, beslutsfattare och allmänhet.
Skillnader och likheter finns mellan områdena
Projektet fokuserar på skolstängningar och användning av ansiktsmasker kopplade till pandemin och på individuella transporter och skatter på klimatområdet. Utifrån en vetenskaplig teoribas kommer de bland annat intervjua forskare och beslutsfattare. Allmänhetens uppfattningar kommer undersökas med enkäter och samtal i fokusgrupper. De ska även ordna rundabordssamtal med aktörer som försöker ta sig an dessa problemområden.
Nyfiken på resultatet
Forskarna kommer att hålla igång en blogg som redovisar resultat och funderingar. Där är alla välkomna att delta i diskussionen.
- Med stöd av de vetenskapliga verktyg och processer som vi kommer att arbeta med, hoppas vi skapa en fördjupad förståelse för hur svåra kriser kan hanteras på ett bättre sätt i framtiden, säger Mikael Granberg. Denna kunskap kan visa sig värdefull för att åstadkomma samhällsförändringar som behövs för att nå både de svenska målen för miljö och hälsa och de globala hållbarhetsmålen.