Ny forskarutbildning ska minska outnyttjad svensk forskning
2011-09-20Det är en komplicerad resa från lovande forskningsresultat till praktisk nytta. Forskare är inte per automatik entreprenörer och forskningsframgångar får ofta inte den spridning de förtjänar. Här finns idéer laddade med potential och forskare som med rätt vägledning har kapaciteten att ta dem vidare till samhället i stort. Det menar fyra svenska lärosäten som nu går samman och startar en skräddarsydd forskarutbildning som lär ut konsten att omsätta idéer till konkret nytta.
Onsdagen den 21 september tar Karlstads universitet emot en grupp doktorander som med helt skilda ämnesområden för sin forskning ändå delar ett gemensamt mål. De är först ut i Sverige att gå en ny skräddarsydd utbildning som fokuserar på hur forskningsidéer, endera via den kommersiella vägen eller i ideell verksamhet, ska kunna leda till konkret nytta för samhället vid sidan om den akademiska vinsten.
- Vi vill hjälpa forskarna att förstå innovationssystemet, dess möjligheter och fallgropar, och ge verktyg som leder till resultat. Ju fler forskare som utrustas med dessa kunskaper, desto fler innovationer kommer att få liv, säger Sofia Andersson, programledare vid Karlstads universitet.
Stort intresse
Intresset för utbildningen har varit stort. Att alltför stor del av svensk forskning inte kommer samhället till nytta är ett känt problem.
- Vi har fått in många ansökningar från doktorander inom vitt skilda ämnesområden, berättar Sofia Andersson.
Det har saknats en utbildning som hjälper forskare att inkludera nyttoaspekten under hela innovationsprocessen, från idéutvecklingens tidigaste skede, till lansering och den hållbara nyttan för samhället på lång sikt.
Vinnova viktig samarbetsparter
- Det finns ett stort behov av både utbildning och kanske framförallt praktisk erfarenhet av entreprenörskap i utbildningen, säger Jan Sandred, Programledare på Vinnova och en av kursens föreläsare.
Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet med uppgift att öka konkurrenskraften hos forskare och företag i landet. Myndigheten och Karlstads universitet samarbetar nära. Förutom att Vinnova är involverad i Innovationskontoret Fyrklöverns nya forskarutbildning, finansierar myndigheten Nyckelaktörsprogrammet, där Karlstads universitet är ett av fem utvalda lärosäten som beviljats medel för satsning på samverkan och innovation.
En brygga mellan forskning och entreprenörskap
Innovationskontoret Fyrklövern är ett samarbete finansierat av utbildningsdepartementet mellan Karlstads universitet, Mittuniversitetet, Linnéuniversitetet och Örebro universitet. Det är dessa fyra läroverk som tillsammans organiserar den nya kursen "Att nyttiggöra forskning och vetenskap".
- Jag är glad över att vi tillsammans inom Fyrklövern har fått till stånd denna mycket angelägna utbildning som blir något av en brygga mellan forskning och entreprenörskap, säger Thomas Blom, tillförordnad rektor för Karlstads universitet.
"Borde finnas fler iniativ som Fyrklöverns"
- I arbetet med kunskapstriangeln har samverkan mellan utbildning och entreprenörskap uppmärksammats särskilt. I det perspektivet borde det finnas fler initiativ som Fyrklöverns nya entreprenörsutbildning, menar Jan Sandred.
Läs mer om Nyckelaktörsprogrammet och Innovationskontoret Fyrklövern genom att klicka på respektive länk.

